UTESTENGT: Forfatter Tom Egeland blokkeres fra å publisere Facebook-innlegg etter å ha delt et intervju med krigsofferet Kim Phuc. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UTESTENGT: Forfatter Tom Egeland blokkeres fra å publisere Facebook-innlegg etter å ha delt et intervju med krigsofferet Kim Phuc. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Først fjernet Facebook bildet Tom Egeland la ut. Nå er han utestengt

Blokkeres etter å ha delt Facebook-kritisk intervju med krigsoffer.

– Jeg ble aller mest bare oppgitt, sier Tom Egeland til Dagbladet.

Facebooks retningslinjer hva gjelder nakenhet har vært heftig debattert de siste ukene.

Da forfatter Tom Egeland, som egentlig ville starte en diskusjon om sterke pressebilder fra krigssoner, la ut det ikoniske bildet av vietnamesiske barn som flykter fra et napalmangrep, ble det raskt fjernet fra det sosiale mediet som brudd på nakenreglene.

Utestenges

Det fikk forfatteren og flere andre stemmer til å reagere på Facebooks praksis. Til og med den sentrale jenta på det Pulitzer-vinnende bildet, vietnamesiske Kim Phuc, uttalte seg kritisk til Dagsavisen om det rigide regelverket.

Men da Tom Egeland nylig delte Dagsavisen-saken med sine Facebook-venner, også denne med det kjente motivet som toppbilde, ble reaksjonen enda sterkere:

Nå er forfatteren utestengt fra å publisere innlegg i et døgn.

BLOKKERT: Forfatter Tom Egeland får ikke publisere på Facebook. Foto: Skjermdump
BLOKKERT: Forfatter Tom Egeland får ikke publisere på Facebook. Foto: Skjermdump Vis mer

— Minner om diktatur

«Du har nylig publisert noe som bryter med Facebooks retningslinjer, så du har midlertidig blitt blokkert fra denne funksjonen,» er meldingen forfatteren tidligere i dag fikk opp da han forsøkte seg på et innlegg.

– For meg personlig spiller dette liten rolle, jeg lever godt uten Facebook i et døgn. Men rent prinsipielt er det alvorlig at vi brukere må oppleve å få slettet innlegg som er kritiske til Facebook. Millioner av brukere underkastes et regime som strengt tatt minner om diktaturer Facebook neppe ønsker å sammenlignes med, sier Egeland.

Forfatteren understreker at han forstår det sosiale mediets behov for å holde igjen på nakenhet.

– Jeg er helt enig i at de må fjerne pornografi, men her strekkes definisjonen av nakenhet så absurd langt at det rammer ikoniske fotografier og kunstverk.

— Ett sett med regler

Da Egelands første innlegg ble slettet i august, forklarte Facebooks nordiske kommunikasjonsdirektør Peter Münster regelverket nærmere overfor VG:

– Våre regler tillater ikke nakenhet. Det er viktig å huske på at Facebook er et globalt samfunn og vi må ha ett sett med regler som gjelder enhver kulturell standard. Dette er ikke perfekt, men det er vanskelig å gjøre det på en annen måte når du administrerer et globalt samfunn.

Münster forklarte også at bilder og innlegg som fjernes, først må ha blitt rapportert inn som upassende av minst én annen bruker.

OMSTRIDT: Dette bildet, tatt av Nick Ut i 1972, viser vietnamesiske barn som flykter fra et napalmangrep. I midten av bildet Kim Phuc. Foto: AP / Nick Ut
OMSTRIDT: Dette bildet, tatt av Nick Ut i 1972, viser vietnamesiske barn som flykter fra et napalmangrep. I midten av bildet Kim Phuc. Foto: AP / Nick Ut Vis mer