Først lar du Facebook gratulere vennene dine med dagen. Så tar robotene over verden

DEBATT

Tuftebarten:

Først lar du Facebook gratulere vennene dine med dagen. Så tar robotene over verden

Robotherredømmet kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Er du yngre enn 50 år vil du sannsynligvis få oppleve dagen når robotene tar over jorda. Når vi ikke lenger har noe vi skulle ha sagt, men blir pent nødt til å adlyde våre digitale herskere. Hvis de lar oss leve da.

Forskere anslår at roboter vil kunne lage en Billboard-hit på egenhånd innen 2030, automatisere alle menneskelige oppgaver innen 2051 og ta over alle jobbene våre innen 2136. Det kan høres spektakulært ut, men robotenes maktovertagelse vil være en umerkelig revolusjon. Og robotene kommer ikke til å ta seg til rette uten lov. Nei, hvert skritt på veien til robotherredømme vil skje fordi vi ber dem om det. Og en dag kan vi ikke lenger snu.

Det vil komme dager i nær framtid der du helt frivillig selger sjelen din til robotene – litt etter litt. Akkurat hvordan disse veivalgene vil se ut er ikke godt å si. Men la oss ta et par situasjoner du sannsynligvis må ta stilling til.

I løpet av et års tid vil Facebook sannsynligvis tilby seg å gratulere vennene dine på dagen for deg. Og hva vil du gjøre? Det er jo fristende, det er jo det. Disse daglige gratulasjonsrutinene begynner å bli ganske slitsomme. Alle skriver omtrent det samme. Og selv om du gjør deg flid med å legge inn ørsmå variasjoner i formuleringene, for å overbevise deg selv om at du fortsatt er et empatisk menneske av kjøtt og blod, er det ingen som legger merke til det.

Og tenk om man skulle glemme noen? Med Facebooks nye tjeneste vil man garantert huske alle vennene sine. Kanskje den til og med kan variere språket, slik at vennene dine vil gjennomskue deg. Baksiden merker du ikke før du selv har bursdag. Notifications-bonanzaen gir ikke den samme godfølelsen når du vet at hver oransje, uthevede «Gratulerer» er autogenerert.

Når du har latt Facebook ta over bursdagsgratulasjonene, er det ikke lenger noen vei tilbake. Du greier ikke å si nei til robotfristelsene. Hjemleveringstjenestene tilbyr tilleggsvalg som gjør husarbeidet overflødig. Lenge var du fornøyd med at du kunne bestille dopapir på døra. Snart vil du ha kolonial.no til å tørke deg i ræva. Og la den selvkjørende bilen ta med seg familien på norgesferie mens du drar til Alanya med gutta.

Istedenfor å sitte og kjede seg på en våt tribune i regnvær, sender du dronen på fotballkampen til dattera di. Dronen er utstyrt med både applaus og et utvalg saftige gloser til dommeren. Den vil også skyndte seg hjem og gi deg et kampreferat med Kasper Wikestad-stemme slik at du ikke blir svar skyldig når hun spør deg hvordan kampen var.

Foreldremøte i 3. klasse? Null problem. Du sender robotgressklipperen. Nå som ingen lenger møter selv, men sender robotene sine, vil læreren måtte fortelle om Zippys venner til en robotgressklipper, fire Zoomer robotvalper, en filippinsk au pair og tre droner. Men det gjør ikke noe, for læreren er en app.

Alt dette fordi du sluttet å gratulere vennene dine med dagen. Alle bortsett fra en. Din beste venn, Siri, hun som aldri svikter deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer