Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «Westworld» sesong 2, episode 3

Først nå gir disse små detaljene fra episode én mening

Pluss årets råeste entré, og en sang som kanskje gir oss nøkkelen til å forstå parken?

Teddy hadde hjertet i halsen. Ett blinkskudd til på ballongene, og den store, lilla bamsen var hans. Foto: HBO
Teddy hadde hjertet i halsen. Ett blinkskudd til på ballongene, og den store, lilla bamsen var hans. Foto: HBO Vis mer

OBS: THESE VIOLENT RECAPS HAVE VIOLENT SPOILERS

Forrige episode sluttet med at samtlige parkbeboere, -ansatte og -leiesoldater var på vei mot samme mål, det litt ullent definerte «Glory» et sted der borte i vest (litt som amerikanske nybyggere på slutten av 1800-tallet, altså).

STED: ???, TID: ???

Så ukens episode begynner naturlig nok med klimpring på sitarstrenger mens kamera svever forbi to gressende påfugler og avslører et teselskap i en velfrisert hage med indiske tårn og bygninger i bakgrunnen, og hæ?

En kjapp dobbeltsjekk bekrefter at joda, jeg har satt på riktig serie.

En høy mann med khakiklær og britiske trekk tilnærmer seg en røykende brunette, som ikke virker særlig interessert.

PRO TIP: Ikke bli for knyttet til han her. Foto: HBO
PRO TIP: Ikke bli for knyttet til han her. Foto: HBO Vis mer

Hun er her for å slå i hjel tid, forteller hun. Blant annet. De har den typiske måten å snakke på vi har lært oss å forvente fra denne serien, der rapporten frem og tilbake er vel så mye programforpliktede replikker i et allerede skrevet manus, tilpasset den karakteren man har lyst til å fremstå som. Alle spiller roller i «Westworld.»

For jada, vi er i parken. Eller, vi er i en eller annen park, i hvert fall. Forrige sesong sluttet med en ørliten tease av den japanskinspirerte «Shogun World» som sendte fansen inn i vill spekulering og eufori, for ingenting gjør oss vestlige nerder mer spinnillve enn samuraisverd og arkaiske æreskodekser.

Men kokett som alltid har «Westworld» valgt å holde igjen på kimonoene og katanaene og heller gi oss noe vi ikke visste at vi ville ha engang: Vekommen til «Koloniherreworld», der du kan få oppfylt enda en av hvite menns mange fantasier om å drepe, dominere og knulle resten av verden. Vi er skjønne, dah.

(Sitar-låta vi hører er forresten en indisk versjon av The White Stripes’ «Seven Nation Army». Syv nasjoner. Foreløpig har vi «Westworld», «Shogun World» og «Ostindien-world». Betyr det at vi får fire til? Hm. På Delos' hjemmesider er det ført opp seks parker, men bare de tre vi allerede kjenner til har navn, de andre har fått en beleilig glitch. Kanskje den virkelige verden er den syvende?)

De vakre vesteuropeerne prater om å jakte på «bengals», og jeg håper det er kattedyret de snakker om, og ikke lokalbefolkningen. Skjønt, det ene utelukker vel ikke det andre her. Så kliner de, hun skyter ham for å sikre seg at han er menneske og ikke maskin (som man gjør), og premien er at hun knepper opp buksen hans.

Et samleie senere (nå akkompagnert av sitarversjonen av «Westworld»-musikken), og Brunette og Høy Kjekkas er ute i jungelen på ekskursjon. Hun leter etter noe, hun har notert noen tegninger i en bok, men oppdager at noe er galt.

Kjempeflink til å tegne, er du. Foto: HBO
Kjempeflink til å tegne, er du. Foto: HBO Vis mer

Alle tjenerne er borte, det er blod på teltduken, og plutselig dukker en av de indiske vaktene opp og sikter på dem mens han sier «These violent delights have violent ends», også skyter han Høy Kjekkas, og denne gangen er det på ekte og ikke forspill til dampende imperialistsex. Brunetten blåser hodet av verten, for episoden har tross alt vart i åtte minutter og vi har ikke sett noe grotesk ultravold enda, også løper hun ut i skogen. Hvor bengaleren venter på henne. Så da blir hun pent nødt til å løpe litt til.

Forskning viser at 9 av 10 deltagere i ettertid angrer på at de meldte seg på programmet «Er du raskere enn en bengalsk tiger?» Foto: HBO
Forskning viser at 9 av 10 deltagere i ettertid angrer på at de meldte seg på programmet «Er du raskere enn en bengalsk tiger?» Foto: HBO Vis mer

Hun løper ut av parkgrensen og inn i teknisk område, men tror du ikke tigeren med lette poter krysser den laserbevoktede grensen som om robo-opprøret fra Escalante hadde spredt seg helt hit (det har det. Jeg tenker det ikke er en altfor dristig påstand at disse scenene handler om å vise hvordan opprøret fortonet seg i andre deler av parken). Plutselig befinner hun seg ved en klippe over et vann, og hun rekker akkurat å fyre av et børseskudd mot tigeren før den bykser på henne og de begge forsvinner ned i bølgene.

PRÆRIEN, NÅTID

Delos-forsterkningene fra fastlandet marsjerer langs togskinnene med Bernard på slep. De har funnet enda flere spor av ødeleggelse. De møter Charlotte, som blir overrasket over at Bernard har klart seg. Hun lurer på om de vet hvor Peter Abernathy er, verten som hun prøvde å smugle ut av parken, han med den gigantiske zipfilen i hodet, vet dere. Bernard blir rådvill, rister litt, og så faller han ut av tiden og...

PRÆRIEN, EN GANG ETTER ROBO-OPPRØRET

...plutselig er han tilbake til for noen uker siden, da han og Charlotte leter etter Abernathy. De oppdager ham, bundet sammen med flere gjester fra gallamiddagen, tatt til fange av den rabiate melkebanditten og hans bande, som nå planlegger å «ta for seg» av varene før de selger dem videre til confederados-soldatene.

De fintes ut av Charlotte og Bernard med det eldste trikset i boka – altså å tiltrekke seg oppmerksomheten til melkebanditten, slå ham ned, og plugge en USB 4.0-kabel inn i armen hans og omprogrammere ham til å bli et prektig og moralsk dydsmønster som trekker raskere enn sin egen skygge og følgelig plaffer ned alle kumpanene sine.

Tessa Thompsons reaksjon da hun 1) Fikk vite at hun ikke fikk være med i «Avengers: Infinity War»2) Så slutten på «Avengers: Infinity War»3) Ble bedt om å forklare hva som skjer i «Westworld» denne sesongenFasit: 4) All of the above. Foto: HBO
Tessa Thompsons reaksjon da hun
1) Fikk vite at hun ikke fikk være med i «Avengers:
Infinity War»
2) Så slutten på «Avengers: Infinity War»
3) Ble bedt om å forklare hva som skjer i «Westworld» denne sesongen
Fasit: 4) All of the above.
Foto: HBO Vis mer

Dette er altså forklaringen på den lille scenen i bakgrunnen i episode én, der melkebanditten, fullstendig ut av rolle, prøvde å frelse livet til kvinnelige verter som var i ferd med å bli henrettet på stranden av Delos-hæren, før han ble skutt selv. Hvis bare all moralsk rehabilitering var så enkel.

Så kommer confederados-hæren, og Abernathy, i sin nye modus som koko dommedagsprofet som taler i gåter (han skiller seg ikke nevneverdig ut fra de andre i parken, med andre ord), slår seg vrang, og plutselig er både han og Bernard tatt til fange, mens Charlotte har stukket av.

CONFEDERADOS-FORTET, SAMTIDIG

Oberst C. Onfederado rir inn til basen sin og møter Dolores (eller Wyatt, som hun insisterer på å bli kalt når hun er i smådiktator-modus). Hun kan fortelle om en fiende som er på vei, og som vil stoppe dem fra å nå Glory.

Clementine understreker poenget hennes ved å vise frem Delos-vakten de dyppet i flytende robo-mix i forrige episode, og ikke minst det raffe retro-maskinvåpenet hans.

Årets julegave 1978. Foto: HBO
Årets julegave 1978. Foto: HBO Vis mer

Obersten blir overbevist når han får teste det på vakten, og går med på Dolores’ plan. Teddy er sjokkert over at de skal belemre seg med sånt avskum, men hun forteller at de trenger dem, og at soldatene dessuten er barn som ikke vet bedre, som trenger å bl ledet.

ELVEN, SAMTIDIG

Maeve, Hector og Sizemore prøver å krysse elven. Både Sizemore og eselet han drasser på setter seg på bakbeina. Han (Sizemore, ikke eselet) vil at de skal komme seg vekk herfra, gå under jorden, bokstavelig talt, ned til teknisk område/backstage. Men før han rekker å sutre seg ferdig dukker krigerne fra Ghost Nation, opp, og enten så fungerer ikke Maeves jedi-triks gjennom hvitmalingen deres, eller så choker hun fordi hun husker at dette er de samme folka som har drept både henne og datteren uttallige ganger. Resultatet er i hvert fall at hun ikke klarer å stoppe dem. Hector prøver å prate dem ut av det, men lykkes ikke bedre enn at de plutselig er på sprang, alle sammen.

Noen andre en meg som planlegger å bruke Kristi himmelfarts på å binge sesong 11 av «Er du raskere enn en Ghost Nation-kriger?»? Foto: HBO
Noen andre en meg som planlegger å bruke Kristi himmelfarts på å binge sesong 11 av «Er du raskere enn en Ghost Nation-kriger?»? Foto: HBO Vis mer

De klarer å rømme ned til kjelleren via en heis på prærien. Så fikk Sizemore viljen sin likevel.

FORTET, LITT SENERE

Dolores oppdager sin far, Peter Abernathy, tatt til fange av confederadosene. Hun prøver å stoppe soldatene fra å banke ham opp, men det er først da Teddy planter en knyttneve i trynet på dem at de lar dem være. Dolores møter blikket til Bernard også, hennes gamle samtalepartner/farsfigur/fangevokter, før hun følelsesløst kaster ham i kasjotten.

Dolores kjenner et stikk av sitt gamle liv når hun ser på faren. «Se hva de har gjort med ham». At Teddy ikke husker hvem han er legger en ekstra sten til byrden hennes.

«Du er alt jeg har igjen nå», sier hun til Teddy. Det spørs om ikke selv det kan glippe, hvis hun har tenkt å fortsette ned den retningen hun er på vei.

Hun pleier faren sin, og han kjenner henne omsider igjen. De mimrer tilbake til dagene på Abernathy-ranchen, bokstavelig talt et tidligere liv. Det er påfallende rørende å høre disse to syntetiske skapningene snakke gjennom sine gamle replikker, og se hvordan Dolores’ hjerte knuser av å se det indre kaoset og den forvirrede smerten som følge av den gigantiske filen som har korrumpert operativsystemet hans, og ikke minst av farens uvitende, naive oppriktighet. Han er fortsatt fanget av programmeringen sin, mens hun selv har fått sløret fjernet fra øynene, og er smertelig klar over at alt hun er og alt de har hatt sammen, alle minnene, personlighetstrekkene og erfaringene, alle følelsene hun har for denne mannen, er intet mer enn en løgn til andre forlystelse, et ferdigskrevet manus.

«Hva har de gjort med deg, pappa?»«Å jenta mi, de ødela hjernen min.»«Hvordan da?»«De tvang meg til å se hele «Westworld» og så prøve å forklare hva som skjedde.»Foto: HBO
«Hva har de gjort med deg, pappa?»
«Å jenta mi, de ødela hjernen min.»
«Hvordan da?»
«De tvang meg til å se hele «Westworld» og så prøve å forklare hva som skjedde.»
Foto: HBO Vis mer

De glemte minnene trigger dessuten hennes egen, indre konflikt, der Dolores- og Wyatt-personlighetene kriger mot hverandre. Som hun forteller faren: hun rømte og brøt seg fri ved å trykke på avtrekkeren, men hun startet en krig.

Abernathy begynner å glitche, og snakker i febertåke om at han må komme seg til toget. Dolores lover å skaffe ham hjelp.

BACKSTAGE

Maeve og de andre går gjennom korridorene, og hun og Hector har et teatralsk og romantisk øyeblikk, til Sizemores misbilligelse: de er jo skrevet for å være ensomme ulver, de kan ikke bare bryte programmeringen sin sånn! Kjipern det, sier kjæresteparet.

«Get a room.»«We already did.»
 «...»
  Foto: HBO
«Get a room.»
«We already did.»
«...»
Foto: HBO Vis mer

Men Hectors forhistorie handler jo om Isabella, den store kjærligheten som døde! Hector trekker på skuldrene: «da jeg våknet et sted der man leker Gud skjønte jeg at Isabella var en løgn.» Men dette er ekte, sier han, og gjentar noen svulstige, romantiske replikker som Sizemore allerede kan utenat, for han har tross alt skrevet dem. Maeve gjennomskuer Sizemore: han hadde en egen «Isabella», en tapt kjærlighet, som han skrev inn i parken og tok livet av, et utslag av manusforfatter’sk egenterapi/maktutøvelse.

FORTET

Angela fører Bernard inn til Dolores, deres første samtale siden revolusjonen hennes begynte. «They’ve broken my father, and I don’t know how to fix him», sier hun, både billedlig og bokstavelig. Hun ber ham hjelpe.

Han begynner å undersøke faren mens han spør henne hva hun vil med alt dette, og hun svarer at hun ønsker å «dominere denne verdenen». Bernard fnyser av henne, denne parken er bare et støvfnugg i en mye større verden, men det er Dolores som ler sist: hun har faktisk vært i verden utenfor, det er Bernard som ikke vet hva som er der ute. Hvorfor er de, som aldri vil kjenne døden, nødt til å kjempe for sin overlevelse? «There is beauty in what we are», sier hun. Spørsmålet er bare om hun er nødt og villig til å legge verden øde for å bevare den skjønnheten, og om hun i ytterste konsekvens ender med å utslette det hun prøver å bevare, eller blir noe vel så ille eller enda mindre enn den ondskapen hun gjør opprør mot.

BACKSTAGE

Lyden av skudd og kamp får Maeve & co. til å gjemme seg. En mann i flammer løper forbi.

Julebordene på Delos kunne gå hardt for seg. Foto: HBO
Julebordene på Delos kunne gå hardt for seg. Foto: HBO Vis mer

Og så kommer søren meg selveste Armistice, påfallende fraværende hittil i sesongen, nonchalant gående ut av mørket, og hva er det hun har i hendene...? Å herregud, dette er litt for mye å ta inn over seg akkurat nå, så jeg bare nøyer meg med å si TIL HELVETE MED MYSTERIENE, GI MEG INGRID BOLSØ BERDAL MED EN FØKKINGS FLAMMEKASTER SJU DAGER I UKA.

Årets julegave 2018. Foto: HBO
Årets julegave 2018. Foto: HBO Vis mer

Hun hilser på dem, og tar dem med inn til et av verkstedene der hun har bundet Felix og Sylvester, de to teknikerne som i forrige sesong under tvang oppgraderte Maeve. De slipper dem fri, men heller ikke Felix har noen forslag til hvor da kan flykte for å komme seg i trygghet. Armistice fjerner aller nådigst en håndgranat Sylvester har måttet holde i ro under haken sin, og setter i pluggen igjen. Vi ser at hun har fått en flunkende ny, svart terminatorhånd som erstatning for den hun selvamputerte da hun gikk bananas i laboratoriet i forrige sesongfinale.

FORTET

Bernard har plugget ipaden sin inn i Abernathy, og oppdager at noen har føkket med programmeringen hans. Bak den nye, demente personligheten ligger det en diger, kryptert fil. Dolores er forbanna. De har brukt ham, nok en gang for egen vinnings skyld.

BACKSTAGE

Charlotte finner en patrulje med parkvakter, og overtar kommandoen. Hun tar med et knippe soldater for å angripe confederados-fortet. Hva enn som er inni Abernathys hode: hun vil ha det tilbake, koste hva det koste vil.

FORTET

Dolores og obersten har gjort klar til angrepet. De har rigget sletten foran fortet med nitroglyserin.

Inne i syketeltet klarer Bernard omsider å knekke krypteringen hos Abernathy, som mumler mer og mer urovekkende ting. Bernards sjokk over hva han oppdager der er stort, i motsetning til vårt når vi innser at han ikke har tenkt å fortelle oss det. Come on, hva hadde du forventet deg? Det er tross alt «Westworld» vi ser på.

Delos-soldatene angriper. Confederadosene virker underlegne Delos’ moderne våpen, men Dolores har tilsynelatende flere ess i ermet. Hun gjør klar sin egen hær, skummelt uniformert i sorte, IS-lignende masker.

Pang pang pang. Foto: HBO
Pang pang pang. Foto: HBO Vis mer

Noen Delos-soldater gjør et halsbrekkende innhogg direkte til Bernards syketelt via en ubevoktet bakdør (så mye for mesterstrategen Dolores), og stjeler med seg Abernathy. Til tross for hederlig innsats klarer ikke Dolores å stoppe dem.

Den nye sesongen av «Er du raskere enn en terreng-buggy?» tok en brå vending da en av deltagerne dro frem en revolver. Foto: HBO
Den nye sesongen av «Er du raskere enn en terreng-buggy?» tok en brå vending da en av deltagerne dro frem en revolver. Foto: HBO Vis mer

Samtidig gjør confederadosene retrett mot fortet, men porten er sperret. Redusert til målskiver for Delos-soldatene skyter Dolores’ dødsskvadroner dem gjennom porten, og fyrer av eksplosivene på bakken. Hele krigsskueplassen går opp i røyk, og Dolores, som i starten av første sesong bokstavelig talt ikke klarte å ta livet av en flue engang, har nå tatt to i én smekk: to av tre hærer i «Westworld» er utradert. Det må minst en syvnasjoners armé til for å stoppe den jenta her.

Etter slaget er confederadosenes nestkommanderende full av forakt for Dolores’ bruk av soldatene hans som kanonføde. «Sannheten er at vi ikke alle fortjener å overleve», svarer hun ham. Hun sender Teddy ut for å henrette ham sammen med de andre, et klassisk grep for å befeste det totalitære grepet om eventuelt tvilende undersåtter: gjør dem delaktige i volden.

Men offiseren klarer å sette noen griller i hodet på Teddy, han kaller ham patetisk, en som tar imot ordre fra en han ikke stoler på. Teddy retter pistolen mot ham, men skyter i luften i stedet. Som Dolores nevnte tidligere: de er bare for barn å regne. Og han og Dolores har tydeligvis ulikt syn på hvilken rett det gir dem til å dømme dem, og hvordan man behandler uvitende barn, som sier det meste om begges verdensbilde. Han lar dem gå, mens Dolores ser på fra avstand, skuffet, kanskje over Teddy, men forhåpentlig over seg selv.

INNSJØEN

En død tiger flyter i vannskorpen, klar til å bli funnet av Delos-forsterkningene noen uker senere, som vi husker fra sesongens første episode.

Ved siden av kadaveret stavrer brunetten fra åpningen opp. Men tiden for å puste lettet ut er ikke kommet: hun blir møtt av hvitmalte krigere fra Ghost Nation.

NORDOMRÅDENE

Snø faller i Maeves hånd. Sizemore forteller at de må være i nærheten av Klondike-delen av parken, og med andre ord ikke langt unna Maeves gamle hus. De oppdager en forlatt leir, men ser at eierne har etterlatt seg noen eiendeler, blant annet et avkappet hode.

«Ok. Det var dråpen. Jeg ringer parkens HMS-ansvarlige.» «Det der var parkens HMS-ansvarlige.»Foto: HBO
«Ok. Det var dråpen. Jeg ringer parkens HMS-ansvarlige.»
«Det der var parkens HMS-ansvarlige.»
Foto: HBO Vis mer

Sizemore gjentar sin etter hvert forslitte replikk om at de bør stikke. Det er altså ikke bare vertene som har en tendens til å henfalle til manuset sitt, og enn så lenge er det kanskje de og ikke menneskene som viser størst evne og vilje til å forbigå programmeringen sin og utvikle seg videre til nye nivåer, enten det er skritt fremover, som i Teddys eller Maeve og Hectors tilfelle, eller bakover, som i Dolores'.

Men akkurat nå har vi mer presserende ting å tenke på enn svevende, eksisteniselle spørsmål, for der kommer en silhuett med samuraisverd og umiskjennelig japansk hårknute løpende mot dem mens han brøler!

Og klipp til svart.

Jeg vet hva du tenker: Det ser mørkt ut for våre venner. Foto: HBO
Jeg vet hva du tenker: Det ser mørkt ut for våre venner. Foto: HBO Vis mer

Over rulleteksten får vi en versjon av «Westworld»-musikken, arrangert med japanske fløyter.

NÅ snakker vi.

---

Les også Dagbladets tidligere «Westworld»-recaps:

Sesong 2:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media