BARN: Flere mindreårige asylsøkere forskanset seg torsdag i en gymsal på et asylmottak i Lundby i Lunner kommune. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BARN: Flere mindreårige asylsøkere forskanset seg torsdag i en gymsal på et asylmottak i Lundby i Lunner kommune. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

Først og fremst barn

Vi kan ikke snakke om kriminelle mindreårige, asylflommer til Europa og at flyktninger strømmer inn over Norge.

Meninger

(Dagbladet): Store politistyrker grep torsdag inn da over 20 flyktningbarn forskanset seg i en gymsal ved et asylmottak på Lunner i Oppland.

Mottaket er for mindreårige asylsøkere. Stein ble kastet, og skadeomfanget skal være stort. Situasjonen oppsto da en av beboerne motsatte seg flytting fra mottaket, og fikk støtte fra andre beboere. Andre barn.

Dette er en vond og vanskelig situasjon. Dette er barn som kommer fra krig og konflikt, flere av dem svært traumatisert, og med en kommunikasjonsform vi ikke er vant til.

Kriminell oppførsel skal aldri aksepteres, men jeg ser det som et nederlag at enslige mindreårige asylsøkere så ofte blir fremstilt som kriminelle i media.

Retorikk i asylpolitikken kan være utslagsgivende for menneskeliv, derfor kan vi ikke snakke om kriminelle mindreårige, asylflommer til Europa og at flyktninger strømmer inn over Norge.

Vi må snakke om ansvar. Vi må snakke om det Norge har forpliktet seg til gjennom FNs Barnekonvensjon og norsk grunnlov § 104, som omhandler barnets beste.

Vi har et ansvar for at barns rettigheter innfris i Norge. Vi har et ansvar når slike situasjoner oppstår ved mottak hvor det bor barn. Disse barna har opplevd svikt i systemet så veldig mange ganger tidligere.

Når det ikke finnes tilstrekkelig omsorg, når det ikke finnes barnefaglig kompetanse, når UDI er nærmeste omsorgsperson, da er veien kort til handlinger begått i frustrasjon.

Press mener det finnes bedre løsninger for barna. Egne asylmottak for barn som kommer alene til Norge, er viktig.

Disse må ha høy bemanning, og boenhetene må være mindre. Omsorgsansvaret for enslige asylbarn må overføres til Barnevernet.

Ikke minst må vi huske at barn først og fremst er barn, samme hvor de kommer fra. De enslige asylbarna må avkriminaliseres i samfunnsdebatten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.