Først: Oslosist: Bygda

76 prosent av Fredrik Skavlans gjester i «Først & sist» er fra Oslo og omegn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2004 har Skavlan hittil invitert rundt 82 gjester, hvorav 11 er bosatt i utlandet. En opptelling Dagbladet har foretatt, viser at 54 av gjestene bor i Oslo og Akershus.

Bare seks av de 24 mest inviterte gjestene er bosatt utenfor hovedstaden. Men programlederen som tidligere ble kritisert for bare å bruke kvinner som pynt, har nå over 50 prosent kvinnerepresentasjon i programmene sine.

- Nærsynthet

I Dagbladet i går hevdet teatersjef Catrine Telle at Skavlans redaksjon vet skamløst lite om oppegående mennesker rundt om i landet. Hun støttes av medieforsker Johann Roppen.

- Her er det mange som ikke kjenner seg igjen. I den grad man henter inn noen, henter man noen fra byene, ikke fra bygda. Det handler om journalistisk nærsynthet, sier Johann Roppen, medieforsker ved Høgskulen i Volda.

Medieviter Jostein Gripsrud mener det er viktig at det slippes til glimt fra distriktene.

- I en nasjonal kanal må man ha hele landet som kilder.

Politisk redaktør i BT, Trine Eilertsen, tror «Først & sist» taper på å være så Oslo-orienterte.

- Miljøet utenfor Oslo har en egenverdi. Vi er opptatt av de samme tingene, men ser dem fra et annet ståsted. De er ikke nødvendigvis aktører på samme måte. Redaksjonen ville tjent på å tenke mer originalt og nytt.

- Ikke sure

Komikeren Steinar Lyse synes Fredrik Skavlans «Først & sist» er blitt et salgsorgan for hva som skjer i Oslo kommende uke. Han bruker «Kvinner på randen» og Kristian Valen som eksempel på artister med stor suksess i distriktet, som ikke ble interessante for NRK og «Først og sist» før de satte opp sine show i Oslo.

- De blir liksom ikke tatt alvorlig før de kommer til Oslo. Mange føler seg forbigått. Vi er ikke sure, men lurer på om det er noen grunn til at det er sånn, sier Lyse.

En kjent og suksessfull artist synes debatten rundt Norges største talkshow er viktig, men tør ikke uttale seg åpent av frykt for å bli ekskludert fra det gode selskap.

- Jeg må dessverre spille kortene mine riktig, for jeg er avhengig av disse tingene. Det er skremmende at det skal være sånn, men jeg tror du må finne noen andre, for ellers vil jeg om ei uke være artisten som satt der og klaget.

Tove Karoline Knutsen, tidligere direktør for festspillene i Nord-Norge, forstår artisten.

- Det er blitt veldig viktig å være med i «Først & sist». Programmet er et salgsorgan for forfattere, musikere og så videre.

- Dum vinkel

Medieforsker Roppen frykter at få tør å reise kritikk mot Skavlan fordi det i dag er en av den viktigste lanseringsarenaen i Norge:

- Det er tydelig at dette er en veldig viktig arena for folk som har noe å selge, og at det kanskje er lanseringsjournalistikk det handler om. Da blir jeg litt lei meg, for hvor mye research ligger det egentlig i det å finne noen som skal lansere ei bok? spør Roppen.

Ole Paus er blant de mest inviterte til Skavlan.

- Dette er en fryktelig dum innfallsvinkel. Jeg klarer ikke å se at det finnnes noen motsetninger her. Skavlan lager et aktualitetsprogram ikke et distriktsprogram der han skal yte hver landsdel rettferdighet.

FÅR KRITIKK: Fredrik Skavlan får kritikk fra flere for å være for nærsynt i sitt utvalg av kilder. Her har han besøk av Gro Harlem Brundtland og Celina Midelfart i «Først & sist».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer