Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Først plass til alle!

DAGBLADETS

lederskribent hever at regjeringen mangler vilje og evne til å skaffe full barnehagedekning. Det har ikke manglet på noen av delene. Det vises ved at staten har lagt inn 6,9 milliarder i friske midler i sektoren siden 2001. Bare for 2005 øker statens utgifter til barnehager med 1,4 milliarder kroner.Men vi konstaterer at jobben med å nå tilnærmet full behovsdekning er tyngre enn vi håpet - til tross for større barnehageutbygging enn på mange år. Så langt har barnehageløftene gitt gevinster i form av lavere foreldrebetaling og lengre oppholdstider for dem som allerede hadde plass for sine barn. Vår utfordring er at 20.000 uten barnehageplass rykker for langsomt fram i køen.

Det er misvisende når Dagbladet hevder at vi har glemt at etterspørselen påvirker hva som er full dekning. Disse effektene har vært inngående drøftet. Lenge definerte man «full dekning» til 70 prosent av 1-5 åringene. Senere hevet vi lista til 80 prosent. Det er nettopp en forståelse av etterspørselsdynamikk som ligger bak formuleringene i barnehageforliket om at makspris trinn 2 iverksettes under forutsetning av at tilnærmet full behovsdekning nås i 2005.

DET ER

krevende å forfølge flere store mål samtidig: økt utbygging, lavere priser, bedre kvalitet og likeverdig behandling mellom private og offentlige barnehager. Derfor prioriterer regjeringen i statsbudsjettet plass til alle som ønsker det med dagens foreldrebetaling innenfor 2750 kroner før ytterligere reduksjon i foreldrebetalingen (trinn 2 i maksprisen).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media