LEDER

Netanyahu vant valget:

Først valgseier, så blir det tiltalebenken

Israel er blitt et merkelig land.

OVERLEVER POLITISK: For oss utenforstående er det vanskelig å forstå hvordan Netanyahu klarer å overleve politisk i en slik situasjon. Foto: AP /NTB Scanpix
OVERLEVER POLITISK: For oss utenforstående er det vanskelig å forstå hvordan Netanyahu klarer å overleve politisk i en slik situasjon. Foto: AP /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Med fullt overlegg har israelske velgere sagt at de ønsker at Benjamin Netanyahu skal fortsette som statsminister i Israel. Dette til tross for at han 17. mars må stille i retten, i den første av tre saker som omfatter bedrageri, bestikkelser og maktmisbruk. Blir han dømt, risikerer han opptil ti år i fengsel.

Sjøl om det offisielle resultatet etter mandagens valg trolig ikke er klart før førstkommende mandag, er Netanyahus parti Likud nok en gang blitt Israels største. Men hans sterkt høyreorienterte koalisjon manglet inntil i går kveld to mandater på å få rent flertall i Israels nasjonalforsamling Knesset. Dermed står man foran nye uker med svært så usikre regjeringsforhandlinger og med fare for at det må utlyses nyvalg, det fjerde siden 9. april i fjor. I mellomtida fortsetter Netanyahu å lede Israel gjennom et forretningsministerium.

Den korrupsjonstiltalte Netanyahu hadde satset på rent flertall, og håpet også å få med seg sine koalisjonspartnere på en lovendring som ville gjort at han kunne fortsette som statsminister sjøl om han ble dømt i korrupsjonssaken. Han klarte ikke å få med seg sine støttespillere på dette i fjor høst og vil neppe klare det nå. Dermed er det trolig bare å ta tida til hjelp for Netanyahu. Korrupsjonssaken mot hans da avgåtte forgjenger Ehud Olmert varte i to år før dommen på 27 måneders fengsel var endelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer