Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Netanyahu vant valget:

Først valgseier, så blir det tiltalebenken

Israel er blitt et merkelig land.

OVERLEVER POLITISK: For oss utenforstående er det vanskelig å forstå hvordan Netanyahu klarer å overleve politisk i en slik situasjon. Foto: AP /NTB Scanpix
OVERLEVER POLITISK: For oss utenforstående er det vanskelig å forstå hvordan Netanyahu klarer å overleve politisk i en slik situasjon. Foto: AP /NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Med fullt overlegg har israelske velgere sagt at de ønsker at Benjamin Netanyahu skal fortsette som statsminister i Israel. Dette til tross for at han 17. mars må stille i retten, i den første av tre saker som omfatter bedrageri, bestikkelser og maktmisbruk. Blir han dømt, risikerer han opptil ti år i fengsel.

SE NÅ: Donald Trump møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington D.C. Video: AP Vis mer

Sjøl om det offisielle resultatet etter mandagens valg trolig ikke er klart før førstkommende mandag, er Netanyahus parti Likud nok en gang blitt Israels største. Men hans sterkt høyreorienterte koalisjon manglet inntil i går kveld to mandater på å få rent flertall i Israels nasjonalforsamling Knesset. Dermed står man foran nye uker med svært så usikre regjeringsforhandlinger og med fare for at det må utlyses nyvalg, det fjerde siden 9. april i fjor. I mellomtida fortsetter Netanyahu å lede Israel gjennom et forretningsministerium.

Den korrupsjonstiltalte Netanyahu hadde satset på rent flertall, og håpet også å få med seg sine koalisjonspartnere på en lovendring som ville gjort at han kunne fortsette som statsminister sjøl om han ble dømt i korrupsjonssaken. Han klarte ikke å få med seg sine støttespillere på dette i fjor høst og vil neppe klare det nå. Dermed er det trolig bare å ta tida til hjelp for Netanyahu. Korrupsjonssaken mot hans da avgåtte forgjenger Ehud Olmert varte i to år før dommen på 27 måneders fengsel var endelig.

For oss utenforstående er det vanskelig å forstå hvordan Netanyahu klarer å overleve politisk i en slik situasjon. Det er flere grunner til dette. Israelere flest er lei politikere og går for det de anser som det sikre, mange tror ikke statsministeren er skyldig og nesten alle velgerne befinner seg på høyresida.

Snart 27 år etter at mange trodde Oslo-avtalen skulle føre til fred mellom israelere og palestinere er det ingen løsning i sikte. Dette valget innebærer trolig også et palestinsk farvel til den fruktbare Jordan-dalen på Vestbredden. For uansett hvordan det går med regjeringsforhandlingene, er det et stort flertall i Knesset for annektering, med full støtte fra USAs president Donald Trump.

Israel er blitt et merkelig land. Venstresida er bortimot utradert, det fins intet sterkt sentrum i vanlig forstand, og religiøse, og ultranasjonalistiske partier får en stadig sterkere innflytelse.

Fyrlykta har slukket i landet statsminister David Ben-Gurion for over sytti år siden omtalte som «et lys for verdens nasjoner».

Hele Norges coronakart