DEBATT

Valg 2019: Eiendomsskatt

Forståelig motstand

Kommunal eiendomsskatt handler om å sikre inntekter nok til høye kommunale utgifter.

SVÆRT GUNSTIG: Med dagens rentefradrag, men ingen beskatning av fordelen ved egen bolig, blir det skattemessig svært gunstig å legge ned mye penger i boliger, på bekostning av investering i næringsvirksomhet, skriver innsender. Bilde fra Nesøya utenfor Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
SVÆRT GUNSTIG: Med dagens rentefradrag, men ingen beskatning av fordelen ved egen bolig, blir det skattemessig svært gunstig å legge ned mye penger i boliger, på bekostning av investering i næringsvirksomhet, skriver innsender. Bilde fra Nesøya utenfor Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For å drive inn skatter mest mulig effektivt, med små virkninger på økonomien, kan eiendomsskatt eller reduksjon av rentefradraget være en løsning.

Eiendomsskatten er en skatt det er svært vanskelig å vri seg unna og som i mindre grad enn inntektsskatt, påvirker våre prioriteringer. Den kan være rettferdig, siden de som eier bolig, i snitt er mer velstående enn de som leier.

Når vi i dag har rentefradrag, men ingen beskatning av fordelen ved egen bolig, blir det skattemessig svært gunstig å legge ned mye penger i boliger, på bekostning av investering i næringsvirksomhet, f.eks. gjennom aksjer.

Eiendomsskatt har til felles med bompenger at det er en veldig synlig og konkret skatt. Det bidrar nok – i tillegg til at norsk selveierskap står sterkt – til stor motstand. Det er ikke et argument mot eiendomsskatt i seg selv, men det er et argument for at den bør utformes på en god måte – gjerne nasjonalt og som et bredt politisk kompromiss.

Problemet med kommunal eiendomsskatt er at det ikke nødvendigvis handler om å skatte effektivt, men om å sikre inntekter nok til høye kommunale utgifter. Kommunalt blir altså konflikten mer ideologisk: størrelsen på kommunens utgifter versus innbyggerne frihet over egne midler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer