Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rasisme

Forstår ikke hva rasisme betyr

Vi som genuint ønsker å kjempe mot rasisme, må aktivt reflektere over våre egne rasistiske holdninger for å lære oss av med dem.

STRUKTURELL: Rasisme er mer enn ekstreme personlige holdninger og handlinger – det er et strukturelt fenomen som eksisterer i en spesifikk historisk og sosial kontekst, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STRUKTURELL: Rasisme er mer enn ekstreme personlige holdninger og handlinger – det er et strukturelt fenomen som eksisterer i en spesifikk historisk og sosial kontekst, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

I Dagbladet den 25. mai skriver Nicolay B. Johansen at det å peke på rasisme når man ser det, er «politisk latskap» – men jeg kan med sikkerhet si at det å ta opp temaet rasisme i Norge i dag krever over gjennomsnittet mye styrke og pågangsmot.

I sin kritikk av Sindre Bangstad og Bjørn E. Bertelsens analyse av hvordan French og Moland-dekningen bygger på, og viderefører, rasistiske narrativer, viser Johansen at det er han selv som har ligget på latsiden. Han har verken satt seg inn i hva Bangstad og Bertelsen prøver å kommunisere, eller hva begrepet «rasisme» betyr.

Johansen fremmer en forståelse av rasisme som bare individuelle holdninger, hvor et individ enten er rasistisk eller ikke, et godt menneske eller ikke. Som forfatteren Robin diAngelo skriver, skjuler en slik binær forståelse av begrepet «den strukturelle karakteren av rasisme, og gjør det vanskelig for oss å se eller forstå».

SKAPER SINNE: Fire politimenn i Minneapolis-politiet har fått sparken i kjølvannet av denne hendelsen. Video: NTB Scanpix / AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

I motsetning til hva Johansen skriver finnes det en meningsfull forståelse av rasisme som også gjør det klart hvorfor det er helt essensielt å peke på den underliggende rasismen i French og Moland-dekningen, og andre holdninger og praksiser som anses som «innafor» i dagens samfunn.

Rasisme er mer enn ekstreme personlige holdninger og handlinger – det er et strukturelt fenomen som eksisterer i en spesifikk historisk og sosial kontekst.

Selv om det finnes ulike former for rasisme avhengig av tid og sted, er det generelt sett et globalt fenomen hvor mennesker rasifisert som hvite, tilegnes makt og privilegier, mens mennesker rasifisert som «de andre» / «ikke-hvite», basert på faktorer som etnisitet, hudfarge og religion, diskrimineres.

Rasistiske strukturer er en integrert del av samfunnet vårt, og rasisme reproduseres gjennom holdninger og praksiser sett på som hverdagslige og normale. French og Moland-dekningen viderefører rasistiske narrativer om «oss» og «de andre», som igjen bidrar til å opprettholde allerede eksisterende maktstrukturer hvor hvite plasseres på toppen.

Det er derfor viktig å kunne peke på rasisme også i tilfeller der det ikke er utført med overlegg. Det som er viktig er utfallet av utsagn og praksiser. Rasisme handler nemlig ikke nødvendigvis om «hva vi mente», men om konsekvensene det vi har sagt, eller gjort, har for personer som opplever rasisme.

VIDEO GÅTT VIRALT: Kvinnen blir bedt om å respektere parkens båndtvang. Da ringer hun politiet. Video: Privat. Reporter: Celina Morken Vis mer

Vi som peker på rasisme gjør det fordi det er nødvendig å synliggjøre hvordan rasisme fungerer slik at vi aktivt kan jobbe mot det. Vi prøver ikke å «vinne diskusjonen» – vi prøver å sette i gang en viktig og etterlengtet diskusjon.

Noen er bevisst rasistiske, andre ikke. Vi som genuint ønsker å kjempe mot rasisme, må aktivt reflektere over våre egne rasistiske holdninger for å lære oss av med dem. Det hjelper ikke å sutre over at noen «ufortjent» har kalt oss eller andre rasist. Det er nemlig bare latskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!