Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Første gang i mine 8 måneder som NRK-sjef at jeg har fått hatmail

Thor Gjermund Eriksen om kors-saken.

HAR FÅTT HATMAIL: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HAR FÅTT HATMAIL: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): I november ble det kjent at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV, noe som skapte sterke reaksjoner.

I dag ble saken tatt opp i Kringkastingsrådet, etter å ha fått inn rekordmange klager.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er blant dem som har uttalt seg overfor Kringkastingsrådet. Han sier saken har ført til de første hatmailene han har mottatt etter at han overtok jobben etter Hans Tore Bjerkaas i vår.

- Det er første gang i disse 8 månedene jeg har fått hatmail. Misforstå meg rett: Det har ikke vært en personlig belastning for meg. Men det viser engasjementet, sier Eriksen.

Han slår samtidig fast at distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet gjør helt riktig i å nekte Siv Kristin Sællmann i å bære det 1,4 centimeter høye korset hun har fått av sin mann når hun leser nyheter på TV.

- Ukontroversielt - Dette er en helt ukontroversiell praktisering av interne regler, sier Eriksen.

En Facebook-gruppe bestående av folk som reagerer på korsnekten, har fått 120 000 medlemmer. Kringkastingsrådet har mottatt 188 formelle klager i saken - mot 127 klager totalt på alle saker i hele fjor.

Det rokker ikke Eriksens syn på saken.

- Det NRK har en mening om, er hvordan våre nyhetsopplesere skal oppnå nøytralitet i våre sendinger. Det er et komplekst tema. Våre vurderinger på dette skal aldri tas ut ifra eksterne reaksjoner, sier kringkastingssjefen.

I kjølvannet av korsnekten har han sjekket regelverket hos andre almenkringkastere.

- Vi har undersøkt om det er vi som ikke følger med i tiden. TV2 var rask ute med å svare at de også praktiserer på samme måte. I Sverige
var det også en selvfølge å praktisere disse reglene, sier Eriksen.

- De skjønte ikke at det hadde blitt en diskusjon i Norge en gang.

Vil ta bred diskusjon Han slår fast at NRK etterstreber større mangfold blant de ansatte og flere medarbeidere med en annen kulturell bakgrunn. Dermed er det ikke til å unngå at liknende diskusjoner vi dukke opp senere.

- Vi vil ta en litt større åpen diskusjon og være forberedt på dette til en senere anledning, sier Eriksen.

 REAKSJONER:  Nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk beskjed om å ikke bruke dette smykket av ledelsen i NRK- etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land
REAKSJONER: Nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk beskjed om å ikke bruke dette smykket av ledelsen i NRK- etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land Vis mer