- Første gang jeg har gledet meg til bokhøsten

Anmelderne jubler for Jan-Erik Fjell.

FREDRIKSTAD-KRIM: Tidligere bokhandlerprisvinner Jan-Erik Fjell er tilbake med en ny krim fra Fredrikstad og USA.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FREDRIKSTAD-KRIM: Tidligere bokhandlerprisvinner Jan-Erik Fjell er tilbake med en ny krim fra Fredrikstad og USA. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet:) Alle gode ting er tre for Jan-Erik Fjell. Han brakdebuterte med krimboka «Tysteren» i 2010, til kjempekritikker og Bokhandlerpris - ikke en liten bragd for en 28-åring som aldri hadde skrevet krim før.

Mottakelsen av andreboka «Skyggerom», som kom i fjor, var ikke fullt så entusiastisk. Men nå, med bok nummer tre, ser det ut til at Fjell har funnet formen.

«Hevneren» kan fort bli en av høstens beste krimbøker, mener Dagbladets anmelder Torbjørn Ekelund.

Gledet seg til høsten
- Det var veldig deilig å lese, sier svært fornøyd Fjell til Dagbladet.

- Med de forrige bøkene gruet jeg meg til høsten. Men nå har jeg gledet meg for første gang! Jeg har vært kjempefornøyd siden jeg fikk ideen til boka. Det har vært uvant, sier han.

Ideen kom da han hadde skrevet omkring hundre sider av den forrige boka, «Skyggerom». Da fikk han en scene i hodet som var så spennende at han fikk lyst til å begynne å skrive på den med en gang.

Alcatraz
Boka «Hevneren» handler om en serie bestialske drap i Fredrikstad, som viser seg å ha forbindelse med ferieturen til et norsk kjærestepar som besøkte Alcatraz i 1994. Under omvisningen i det nedlagte amerikanske fengselet, får de høre historien om den norskættede Danny Larsen, som var 17 år da han begynte å sone en livstidsdom i 1961.

Jan-Erik Fjells første krimbok handlet om den amerikanske mafiaen, et tema som opptok ham mye. At det myteomspunnede fengselet Alcatraz har fått en sentral plass i den siste, er like lite tilfeldig.

- Jeg var veldig interessert i Alcatraz da jeg var i tenåra. Jeg så «The Rock» pinlig mange ganger da jeg var fjortis, og læreren min sa en gang at han skulle ønske jeg tok skolen like alvorlig som den filmen, forteller Fjell.

- Alle har et forhold til Alcatraz, og slik er det vel med mafiaen også, sier han.

Ny bok på gang
- Hvordan er det å skrive om noe som ligger så langt fra din egen hverdag?

- Det blir mye research. Jeg har studert plantegninger over Alcatraz, og jeg graver ekstremt mye på nettet. Også har jeg vært hos Kripos, og jeg har tre politifolk som hjelper meg med fakta, forteller forfatteren.

Han har vært forfatter på heltid siden han skrev den forrige boka, og er allerede i gang med bok nummer fire. I likhet med de andre, skal også den handle om politimannen Anton Brekke, men mer vil han ikke si.

- Jeg har skrevet et par kapitler som jeg nok ikke kommer til å bruke. Det er så tidlig, så det kan godt hende plottet forandrer seg, sier han.