DOCTOR WHO: Hovedrollen som den 13. Doctor Who er annonsert, Jodie Whittaker. Overraskelsen ble sluppet etter herrenes Wimbledon-finale søndag 16. juli. Video: @Doctor Who / Youtube Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Doctor Who

Første kvinnelige Doctor Who får nettet til å koke

Jodie Whittaker tar steget fra «Broadchurch» til verdensrommet.

(Dagbladet): Helt siden 1963 har Doctor Who vært spilt av menn. Til sammen 12 menn har opp gjennom årene videreført hovedrollen i BBC-serien gjennom mer enn 700 episoder.

Den utenomjordiske doktoren har hele tiden hatt evnen til å regenerere seg selv når han holder på å dø, og derved gjenoppstå i en ny ham. Dette har åpnet for at stadig nye skuespillere kunne tre inn i rollen uten at publikum stusset over at utseendet forandret seg.

Men da Peter Capaldis etterfølger ble avslørt i går, ble det klart at den ikoniske rollen for første gang bekles av en kvinne. Jodie Whittaker, blant annet kjent fra «Broadchuch», tar skrittet ut i rommet som den tidsreisende doktoren.

- Føles utrolig

Nyheten har fått nettet til å koke. En del innbitte fans rister på hodet. Noen sier at de vil slutte å se på favorittserien sin, andre kritiserer BBC for å ha gitt etter for press og kaller avgjørelsen feilslått politisk korrekthet.

Men veldig mange mener det var på tide med en kvinne etter 54 år med menn.

- Det føles fullstendig overveldende, som feminist, som kvinne, som skuespiller, som menneske, som en som kontinuerlig vil pushe og utfordre seg selv og ikke bli satt i bås og fortalt hva du kan og ikke kan bli. Det føles utrolig, sier Whittaker selv.

Skuespilleren har fortalt hvite løgner og brukt kodenavn for å holde på hemmeligheten helt til BBC annonserte nyheten for en hel verden av science fiction-fans. Whittakers beskjed til de som måtte være skeptiske er at de ikke skal la seg skremme av kjønnet hennes.

Forrige Doctor Who: Peter Capaldi har spilt hovedrollen i BBC-serien siden 2014. Foto: BBC
Forrige Doctor Who: Peter Capaldi har spilt hovedrollen i BBC-serien siden 2014. Foto: BBC Vis mer

Førstevalget

Peter Capaldi mener Whittaker er en fantastisk skuespiller med hjertet som kreves for å spille den spesielle rollen. Og seriens nye hovedforfatter og utøvende produsent Chris Chibnall sier Whittaker var førstevalget etter en overbevisende audition:

- Jeg visste hele tiden at den 13. Doctor Who skulle bli en kvinne. Jodie er en naturkraft som vil bringe vidd, styrke og varme til rollen.

Britiske tv-kommentatorer mener valget kan revitalisere hele serien. På Twitter er det også mange som jubler. En skriver at «niesene mine kan nå vokse opp i en verden med en god Wonder Woman, en kvinnelig jedi, kvinnelige ghostbusters og en kvinnelig Dr Who » .

En annen tvitrer: «Theresa May har vært statsminister i ett år, men det var først i dag vi fikk håp om en kvinnelig rollemodell i samfunnet.»

Blant reaksjonene som har fått størst oppmerksomhet er Jenny Trouts video av datterens respons på skuespillervalget. Så langt er den retvitret mer enn 17000 ganger og har fått mer enn 60000 likes.

Ifølge Hollywood Reporter skal Whittaker har blitt valgt foran blant annet Phoebe Waller-Bridge og Tilda Swindon.