Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lords of Chaos»

Første norgesvisning av svært voldelig Mayhem-film: - Tatt seg friheter

- Tror det kan være viktig å framstille voldshandlingene såpass brutalt.

KIRKEBRANN: Fortellingen om svartmetallmiljøet i Norge på 90-tallet, er brutal. Torsdag ble Lords of Chaos vist i Norge før første gang. Foto: BIFF
KIRKEBRANN: Fortellingen om svartmetallmiljøet i Norge på 90-tallet, er brutal. Torsdag ble Lords of Chaos vist i Norge før første gang. Foto: BIFF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kirkebrenning og brutale drap er to sentrale stikkord i «Lords of Chaos», spillefilmen om det norske black metal-bandet Mayhem, miljøet rundt bandet og starten på svartmetallsjangeren i Norge tidlig på 90-tallet.

Torsdag ettermiddag ble filmen vist her til lands for første gang, under Bergen internasjonale filmfestival, og det har vært knyttet mye spenning til hvordan filmen ville bli mottatt, både i miljøet og blant Mayhems originalmedlemmer.

Dagbladets anmelder, Inger Merete Hobbelstad, triller terningkast fem og skriver at filmen er «en interessant studie i hvordan amoral kan oppstå.».

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Mayhem har nektet regissør Jonas Åkerlund å bruke musikken deres i «Lords of Chaos», og at det er gjort nye opptak der filmversjonen av bandet spiller. I rulleteksten viser det seg i dag at musikken til Mayhem likevel er kreditert. Det er også rettet en spesiell takk til Mayhem-bassist Jørn «Necrobutcher» Stubberud.

- Tok kontakt for seint

Han gikk først ut og rettet knallhard kritikk mot filmprosjektet, men det er nå flere år siden. Torsdag ønsker ikke Stubberud å komme med noen vurderinger av «Lords of Chaos», eller kommentere krediteringen overfor Dagbladet.

- Jeg har sett den, men det er ikke min oppgave å promotere filmen. Jeg ønsker i så fall at filmen skal ha gått på kino i Norge først, før jeg deler mine tanker. Jeg mener uansett at de tok kontakt med oss altfor seint, og det burde vært en dialog. At det ikke var det, anser jeg som lite respektfullt.

- Hadde jeg vært ansatt i prosjektet hadde jeg følt det var mer greit å promotere, men jeg avstår fra å kommentere før den har vært ute i Norge. Man skal ikke prate ting i hjel. Nå får folk gjøre seg opp en mening først, sier Stubberud til Dagbladet.

Det er ikke bare Mayhem-bassisten som har vært kritisk til prosjektet. Varg «Greven» Vikernes, som drepte frontfiguren Øystein «Euronymous» Aarseth i 1993, og året etter ble dømt til 21 års fengsel for drapet og flere kirkebranner, har tidligere gått ut i Dagbladet og rast mot filmen.

- Delvis godkjent

Men utenfor kinosalen i Bergen sentrum treffer Dagbladet Nichlas Sæther Håvik og Eirik Ones. Duoen driver rock- og metalpodkasten «Svartprat», og velger å gi «Lords of Chaos» stempelet «delvis godkjent».

METALHODER: Nichlas Sæther Håvik og Eirik Ones. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
METALHODER: Nichlas Sæther Håvik og Eirik Ones. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Deler av filmen var preget av at de har tatt seg friheter, men som en film, ikke som en absolutt sannhet, var den helt grei. Du får stemningen rundt miljøet, selv om deler av den må ses på som fiksjon, sier Sæther Håvik.

- Faktamessig var det en del historisk sure epler, men dette er fiksjon som skal fange en type stemning og kanskje være litt nostalgisk. Før alt ble branner og drap må det ha vært morsomme stunder også. Det fikk de fram, sier Ones om scenene som framkalte latter blant publikum mellom gravalvoret.

Voldelig film

I «Lords of Chaos» er det flere særdeles langtekkelige og grove voldsskildringer: blant annet av selvmordet til Mayhem-vokalist Per Yngve «Dead» Ohlin i 1991, av «Fausts» knivdrap på Magne Andreassen i 1994 og av Varg «Greven» Vikernes som tar livet av Øystein Aarseth i 1993.

Karene bak «Svartprat», tror det kan være viktig å framstille voldshandlingene såpass brutalt.

- Man hører historiene om knivstikking og kirkebrenning, men blir litt nummen overfor det. Filmen fanget bra hvor grusomt det som skjedde var, og jeg følte den trengte det, for det er en fæl historie som har en tendens til å bli forherliget, sier Sæther Håvik.

De forteller at mange i metal-scenen velger å boikotte «Lords of Chaos». Det er de uenig i.

- Fordi Burzum og Mayhem har uttalt at de ikke vil at filmen skal lages, så skal man boikotte den? Nei. Jeg er enig i at man skal ha en omtanke for Mayhem, men jeg boikotter den ikke fordi Mayhem ikke vil at jeg skal se den. Jeg ser den og gjør meg opp min egen mening, sier Sæther Håvik.

Kjente Hollywood-etternavn

Det er den kjente regissøren Jonas Åkerlund som har regissert «Lords of Chaos». Filmen er basert på boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground», skrevet av Didrik Søderlind og Michael Moynihan.

I rollen som Øystein Aarseth finner man Rory Culkin, som er lillebroren til mer kjente Macaulay Culkin, mens Emory Cohen spiller Varg Vikernes. Også Jack Kilmer, sønnen til Val Kilmer, og Valter Skarsgård, sønnen til Stellan Skarsgård, er å finne på rollelista.

Det er foreløpig ikke kjent om filmen settes opp på norske kinoer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!