Første nye Morgan Kane-novelle på 33 år

Gert Nygårdshaug er hekta.

Hekta: Gert Nygårdshaug har hedret Kjell Hallbing og bidratt med en ny novelle. I neste uke skal han signere boka i Oslo. Foto: Krister Sørbø
Hekta: Gert Nygårdshaug har hedret Kjell Hallbing og bidratt med en ny novelle. I neste uke skal han signere boka i Oslo. Foto: Krister SørbøVis mer

Det gnistrer litt av vill vest i dagens kulturliv. På kinoene går «True West», brødrene Coens nyversjon av John Wayne-klassikeren fra 1969 og i pocketbokhyllene på supermarkedene er westernromanen dukket opp igjen.

Midt i feltet rir Morgan Kane. Bøkene til Kjell Hallbing alias Louis Masterson er under nyutgivelse.

I neste uke kommer bok nummer 19, «Uten nåde». Mange vil huske denne boka som den aller første i den karakteristiske Kane-serien. Men kronologisk hører den altså hjemme som nummer 19. «Uten nåde» er for øvrig ikke den aller første Kane-boka som ble utgitt. Utenom serien startet Hallbing med boka «Morgan Kane — Texas Ranger» i 1965, der den kjente revolvermannen ble introdusert.

Den boka kan du fram til 16. april se på Nasjonalbiblioteket, som ledd i en utstilling bygd på samlingen til willy b, som nylig er innkjøpt av biblioteket.

Morgan Kane er med andre ord havnet i de fineste sirkler. Nå er et nytt kapittel skrevet i sagaen om mannen med de skifergrå øynene og et stjerneformet arr på høyre håndbak.

Som innledning til «Uten nåde» har Gert Nygårdshaug skrevet novellen «Hengt manns spor», det første nye Kane-skriftet på 33 år.

- Så vidt jeg vet, er jeg den første som har fått anledning til å bruke Morgan Kane etter at Hallbing ga seg, sier Nygårdshaug.

- For meg er det en stor ære. Jeg begynte å lese Kane på 1960-tallet og ble totalt hekta. Jeg studerte, og var egentlig opptatt av avansert litteratur, marxisme og så videre. Men Hallbing oppslukte meg totalt. Jeg ble spurt om jeg kunne fylle et handlingshull mellom bok 18 og 19 i serien.

- Har du gjort mye research?

- Hehe. Jeg begynte med å lese «Uten nåde». Men så ble jeg hekta på ny. I fjor sommer leste jeg alle de 71 bøkene om igjen. Pluss hele Diablito-serien. De står seg. Novellen er full av henvisninger til Kanes tidligere opplevelser.

Nygårdshaugs novelle er skrevet i Hallbings ånd. Som han selv sier, er både naturskildringene og det historiske materialet imponerende hos Hallbing, noe Nygårdshaug har fulgt opp så godt han kan.

Det hele er ganske brutalt, og rettferdigheten skjer fyllest på en måte ingen skal misunne fortellingens verste skurk. Til gjengjeld er han en kvinnemishandler og voldsmann av verste slag. Men han har en bror, og det er han som dukker opp som hevner i «Uten nåde».

Nygårdshaugs fortelling gir et perfekt bakteppe til de konfliktene som brettes ut.

Forfatteren benekter at han selv har en hemmelig lys til å bli gunslinger, men innrømmer at han har vært inne på nettet for å se om det lar seg gjøre å kjøpe en revolver av typen Colt Police Special. —.Jeg lyktes ikke, og nå har «dyret» lagt seg, sier Nygårdshaug.

- Opplever du ellers Hallbing som en verdig kollega?

- Selvsagt. Det var faktisk jeg som sloss hardest for at han skulle bli medlem av Norsk Forfatterforening. Jeg lyktes til slutt, etter at boka «Der ørner dør» kom ut i 1972. Det er jeg glad for. Jeg må innrømme at jeg aldri skjønte kritikken mot ham, verken fra feministiske eller finkulturelle kretser.