Første smakebit på nye James Bond

Jogger, blir avhørt, faller ned ei sjakt og får barbering i ny trailer.

Det er ikke bare femti år siden den første James Bond-filmen i år.

Det er også duket for film nummer 23, den tredje med Daniel Craig i hovedrollen og ansett som en slags relansering av franchisen etter den skuffende «Quantum of Solace» (2008) - ikke minst på grunn av det overraskende valget av Sam Mendes («American Beauty») som regissør.

Nå er den første teaseren til «Skyfall» ute. Den viser Judi Densch som «M», Ralph Fiennes som hennes kollega, korte glimt av Bond-damene Naomie Harris og Bérénice Marlohe, og selvfølgelig James Bond selv i diverse dramatiske scener.

Avslører lite Ut over det er det fint lite det ene minuttet med filmklipp avslører om hva «Skyfall» handler om. Vi får ikke se Javier Bardem - årets Bond-skurk.

De hemmelighetsfulle produsentene har ikke røpet stort annet om filmen enn at Bonds lojalitet til sjefen settes på prøve, at den britiske etterretningstjenesten er under angrep - og at Craig viser seg i bar overkropp.

Så langt har «Skyfall» fått mest oppmerksomhet for å være sponset av Heineken, noe som medfører at den hemmelige agenten i denne filmen dropper sin klassiske Martini til fordel for øl.

Optimist Den nye teaseren, men sin mørke atmosfære, monotone musikkbruk og dystre farger, gir likevel grunn til «forsiktig optimisme», mener John Berge - Bond-entusiast og redaktør av fan-nettstedet Jamesbond.no.

- Det er mulig jeg overfortolker traileren siden jeg personlig ønsker så sterkt at Sam Mendes skal gå tilbake til den James Bond vi kjenner fra Ian Flemings bøker. Men jeg synes det virker som om det er det de gjør, sier han.

Det fleste plotelementer fra Flemings romaner og noveller er forlengst brukt opp, men glimtet av Bond i det skotske høylandet kan tyde på at filmskaperne omsider tar for seg mer av agentens barndom og bakgrunn, ifølge Berge. I Flemings bøker er Bond opprinnelig skotsk, og ble tidlig foreldreløs.

Konkurrerer med Batman - Avhørsscenen minner oss dessuten om den hjernevaskede Bond vi så etter at han hadde vært fange i Sovjetunionen i «The Man With the Golden Gun». I romanen prøver Bond å ta livet av M - det ble aldri brukt i filmen, men kan stemme med handlingen i «Skyfall», poengterer Bond-eksperten.

TREDJE RUNDE: For Daniel Craig i rollen som James Bond, er i et stillbilde fra den nye filmen. Foto: Stella Pictures
TREDJE RUNDE: For Daniel Craig i rollen som James Bond, er i et stillbilde fra den nye filmen. Foto: Stella Pictures Vis mer

Han er likevel skeptisk til at traileren unngår det kjente musikalske Bond-temaet og frykter at produsentene prøver å presentere filmen som en mer generisk actionfilm.

- Den dystre atmosfæren kan også være et utslag av at filmen skal konkurrere med den siste Batman-filmen om filmpublikummets gunst, sier John Berge.

«Skyfall» har norsk premiere 26. oktober.

BOND-DAME: Berenice Marlohe spiller skurken Sévérine i den nye filmen. Foto: Scanpix/REUTERS
BOND-DAME: Berenice Marlohe spiller skurken Sévérine i den nye filmen. Foto: Scanpix/REUTERS Vis mer