Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Første storfilm om 911

Men mange newyorkere sinte på film om terroraksjonen.

(Dagbladet.no): Den første store filmen om 11. september hadde tirsdag kveld première i New York.

«United 93» handler om det fjerde flyet som ble kapret denne dagen i 2001, og filmen åpnet Tribeca filmfestival, som i år arrangeres for femte gang.

- Ren utnytting

Både festivalens grunnlegger Robert de Niro og filmens regissør, Paul Greengrass, var til stede ved kveldens visning av filmen.

- Det er på tide at filmskapere tar del i debatten i tida etter 11. september. Vi har mange filmer som portretterer Vietnam, nå trenger vi filmer om 11. september, sa Greengrass til pressen på vei inn til filmvisningen.

Filmen har vært gjenstand for mye debat. Så også i kveld, utenfor Ziegfeld-kinoen på 54. gate midt på Manhattan.

- Det er hardt nok å bearbeide det at flere tusen amerikanere døde denne dagen, om vi ikke skal ha en film om det, sier Greg Packer. Bygningsarbeideren fra Long Island mener filmen lager en industri av 11. september.

- Det er ren utnytting, sier han til Dagbladet.no.

OMDISKUTERT: «United 93» tar for seg hva som skjedde i ett av flyene som krasjet 11. september 2001. Foto: UNIVERSAL PICTURES
OMDISKUTERT: «United 93» tar for seg hva som skjedde i ett av flyene som krasjet 11. september 2001. Foto: UNIVERSAL PICTURES Vis mer

- Jeg er imot at noen tjener penger på den største tragedien i vår nasjons historie. Ikke bare kommer filmen for tidlig; jeg synes også at dette stoffet ikke bør brukes i en film.

Også Erik Amend stiller seg kritisk til filmen.

- Jeg har ikke noe behov for å se filmen. Jeg vil ikke Hollywood noe vondt, men håper folk ikke vil se filmen, sier han.

Han har arbeidet i United Airlines i to år, inntil han sluttet for to måneder siden, og er tydelig grepet.

- Vi visste allerede at disse menneskene var helter. Dette blir for nært. Kanskje det er greit om 20 år, men ikke nå. Vi kan jo heller ikke se tilbake på dette som en seier, for vi har ikke oppnådd noe i situasjonen etter 11. september.

- Fremdeles kaotisk

Lori Gold går lengre i sin kritikk av situasjonen etter «911», der hun mener den amerikanske regjeringen bare har gjort ting verre.

- Vi har ikke kommet videre. Vi har en forferdelig regjering, en forferdelig president, og det kan du skrive.

Hun er ambivalent i forhold til å se filmen, og engstelig for sin egen reaksjon.

- Kommer filmen for raskt?

- Hva er for raskt, spør Lori tilbake.

- Vi har fremdeles en kaotisk tilstand, det gjør fremdeles vondt. Vi må gå videre med livene våre, men 11. september er alltid der i bakhodet, sier hun.

Vil se hvordan de portretterer  

Jenny Lau og Dan Seto har stilt seg i kø for å se filmen. I forhold til de andre newyorkerne Dagbladet.no snakker med, virker Jenny åpen og lite skeptisk til «United 93».

- Filmen har fått så mye presse. Jeg vil se hvordan den portretterer det hele, sier Jenny.

Hun synes ikke den kommer for raskt etter 2001.

- Noen vil alltid si at noe kommer for raskt, men jeg tror at dette er en så bra tid som noe.

Dan er mer kritisk.

- Jeg synes det er galt at noen profitterer på 11. september, sier han.

- Jeg tror ikke de forsøker å profittere, jeg tror bare de vil fortelle historien, argumenterer Jenny.

Dan håper historien blir fortalt på en smakfull måte. Jenny håper den ikke lager sensasjon ut av historien rundt passasjerene.

Historiene er delvis basert på intervjuer med de etterlatte etter passasjerene, men det meste av det som skjer i kabinen er fiksjon.

Regissør Greengrass har i flere intervjuer pekt på at de etterlatte etter flyets ofre støtter filmen og måten den er fortalt på. Det stiller Dan Seto seg skeptisk til.

- Jeg lurer på hvordan ofrenes familie har det. Det er åpenbart at ikke alle kan være enige, sier han.

- Må diskutere 11. september

På vei inn til premièren understreker regissør Greengrass at filmen er laget med respekt.

- Den er laget på en seriøs og ansvarlig måte. Jeg er stolt av den, sier han til pressekorpset der Dagbladet.no bidrar til en forsvinnende liten prosent europeere. 

Briten har laget film om det store amerikanske traumet i nyere tid. I de korte presseintervjuene peker han imidlertid på hvordan historien om 11. september også preger Storbritannia og resten av Europa.

- Vi må huske 11. september. Det er ikke alltid lett å huske, men jeg vil at filmen skal få oss til å tenke og diskutere.

Regissøren, som hittil har hatt en forholdsvis nøytral mimikk og kroppsspråk, rister på hodet:

- For vi kan ikke ikke diskutere 11. september.

Tidligere har filmen fått omtale blant annet fordi en av skuespillerne ble nektet innreise til USA i forbindelse med premièren.

REGISSØREN: Paul Greengrass har tidligere laget film om flykapringen i Lockheed i 1972, men også blockbusteren Gåten Jason Bourne. - Jeg er stolt av United 93, sier han på vei inn til premieren 25. april.
FRYKTER EGEN REAKSJON: Lori Gold glemmer aldri 11. september. - Livet må gå videre, men det er alltid i bakhodet, sier hun.
REVITALISERER MANHATTAN: Robert de Niro startet Tribeca filmfestival i 2002 for å gjenreise det sørlige Manhattan etter at området tapte så vel turisme som optimisme, foruten det åpenbare tapet av tvillingtårnene. Han ankommer den røde løperen akkurat da pressekorpset har sluttet å håpe på det. Og svisj, der er den femte Tribeca-festivalen igang.
GREPET: Erik Amend har jobbet i United Airlines i 15 år. Han ønsker ikke å se filmen.
SPILLER SEG SELV: Ben Sliney hadde sin første dag på jobb som sjef for den amerikanske flyadministrasjonens kommandosenter (Federal Aviation Administration) 11. september 2001. Han spiller seg selv i United 93.
PÅ SETTET: Den britiske regissøren Paul Greengrass.
ØNSKER SANNHET: Christiane Pistor jobber for gruppa 911 Truth. Hun vil minne publikum om at United 93 tross alt er en kommersiell film.
NYSGJERRIG: Jenny Lau har lest mye om filmen og vil gjøre opp en egen mening. Dan Seto er mer skeptisk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling