LYD OG FARGER: Filmskaper Peter Jackson har brukt moderne teknologi til å puste nytt liv inn i svarthvitt-materiale fra første verdenskrig. Video: Wingnut Films / IWM Vis mer

«They Shall Not Grow Old»

Første verdenskrig slik du aldri har sett den. «Ringenes herre»-Jackson har brukt flere år

Hylles for ny første verdenskrig-dokumentar.

- Reisen inn i skyttergravene tar fullstendig pusten fra deg, skriver The Guardians filmanmelder om regissør Peter Jacksons («Ringenes herre», «Hobbiten») siste filmprosjekt, «They Shall Not Grow Old».

Se første verdenskrig komme til live i traileren øverst i saken.

I samarbeid med det britiske krigsmuseet Imperial War Museum og BBC har Jackson vært i arkivene og forsynt seg av store mengder med over 100 år gammelt filmmateriale, som viser hverdagen til britiske soldater under første verdenskrig.

DETALJER: Peter Jackson har tatt i bruk 3D-teknologi for å hente fram detaljer i bildene. Foto: Wingnut Films / IWM
DETALJER: Peter Jackson har tatt i bruk 3D-teknologi for å hente fram detaljer i bildene. Foto: Wingnut Films / IWM Vis mer

Toppmoderne teknologi

Fra BBC har filmskaperen hentet fram hundrevis av intervjuer med britiske veteraner som kjempet i skyttergravene. Stemmene legges oppå klippene, hvor Jackson har tatt i bruk toppmoderne 3D-teknologi til å restaurere arkivfilmene, bilde for bilde.

Måten de gjenskaper bildene på gjør også at den kjente «fortfilm-hastigheten» gammel film ofte har, er borte. I tillegg har de hyret inn leppelesere til å tolke hva soldatene sier, og skuespillere som gjenskaper stemmene. Jackson legger også på miljølyd og fargelegger. Resultatet er en høyst levende film som viser hverdagen på fronten i et detaljnivå som aldri tidligere er vist.

LIVET PÅ FRONTEN: Første verdenskrig er en av verdenshistoriens dødeligste konflikter. Foto: Wingnut Films / IWM
LIVET PÅ FRONTEN: Første verdenskrig er en av verdenshistoriens dødeligste konflikter. Foto: Wingnut Films / IWM Vis mer

- Jeg ville gripe gjennom tåka av tid og dra disse mennene tilbake til den moderne verden, slik at de kan få tilbake menneskeligheten sin, i stedet for å bli sett på som Charlie Chaplin-figurer i filmarkivet. Med datateknologi visker vi ut de tekniske begrensningene til 100 år gammel film, og ser første verdenskrig slik de opplevde den, sier Jackson til Det britiske filminstituttet (BFI).

- Gnages på av rotter

BFI forteller også at regissøren viser lite av storpolitikken og hvem som flytter brikkene på stormaktenes sjakkbord.

- Vi får se hva det betyr å være en soldat, milevis hjemmefra, som overlever på hermetikk, som gnages på av rotter og desperat forsøker å overleve.

Filmen utforsker frontens realiteter. Soldatenes holdinger til konflikten, hvordan de spiste, hvordan de sov og formet vennskap, men også hvordan livene deres var når de var langt vekk fra fronten og kunne ta en pust i bakken, skriver distributøren Trafalger Releasing.

IKKE BARE KRIG: Soldater som smiler og spiller munnspill. Foto: Wingnut Films / IWM
IKKE BARE KRIG: Soldater som smiler og spiller munnspill. Foto: Wingnut Films / IWM Vis mer

- Jeg ville gi folk en følelse, så treffsikkert jeg kunne, av hvordan det var å være med i den krigen, sier Jackson til BBC, som viser den halvannen time lange dokumentaren i kveld.

Anmeldelsene av «They Shall Not Grow Old» er svært positive. På nettstedet Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser og deretter gir filmen en samlet score, har Jacksons prosjekt oppnådd sjeldne 97 prosent. Filmen skal i hovedsak brukes i utdanningssammenheng, men filmstudioet Warner Brothers har kjøpt de internasjonale rettighetene, skriver Deadline.

Krigens grusomheter

Varietys kritiker, mener restaureringen er revolusjonerende. I anmeldelsen trekkes blant annet Jacksons skildringer av blodbadet fram. Måten bildene er behandlet på, åpner i mye større grad for å vise detaljer.

- Han klarer ikke unngå å bruke krystallklare nærbilder av råtne kroppsdeler. Krigens grusomheter har sjeldent blitt såpass rettsmedisinsk forstørret.

I dag er det 100 år siden første verdenskrig (1914-1918) tok slutt. Ifølge Store norske leksikon var det to allianser som sto mot hverandre i krigen: På den ene siden var Frankrike, Russland, Storbritannia, og fra 1917 USA, de sentrale aktørene. På den andre siden var det Tyskland, Østerrike-Ungarn, og fra høsten 1914 Det osmanske riket.

11. november 1918 ble det undertegnet en våpenstillstandsavtale mellom de to alliansene. Det totale antall drepte soldater og sivile er anslått til nærmere 18 millioner.

«They Shall Not Grow Old» vises på BBC Two i kveld, og på utvalgte kinoer i utlandet i tida fram mot jul. Det er uvisst om noen i Norge har kjøpt rettighetene til filmen.