Første visning i Norge i dag

I dag får de aller første 600 se avslutningen på Ringenes Herre i Norge. Filmrullene er låst ut av safen og kommer med egen sikkerhetsvakt. Dagbladet.no er med.

 • Delta i debatten!

  For det blir mørke midt på lyse dagen ved oslokinoen Colosseum i dag. Klokka 13.00 er det duket for den aller første norske visningen av siste avsnitt i Ringenes Herre-trilogien. På «Atter en konge» kommer 400 seter til å stå tomme i den store salen.

  Ingen får lure seg inn


  Men her blir det nok ikke mange køslitne hobbiter eller nerder i alvekostymer å se. For dette er visning for den norske filmfiffen, de som kanskje ikke er så opptatt av Tolkien-mytologi slipper urettferdig nok å ligge i kø.

  - Ingen slipper inn på denne denne visningen uten grunn. Dette er bare for presse, kinosjefer og videokunder, sier presseansvarlig Charlotte Bohwim i filmselskapet SF Norge til Dagbladet.no

  Ren kjendisstatus hjelper i alle fall ikke.

  - Mange kjendiser har ringt for å komme med. Men det får de ikke. Ingen slipper inn uten grunn. Ingen som ikke har en tilknytning til dette får komme, forsetter Bohwim.

  Ekstremt kreative kø-snikere


  Hadde det utdeling av gullblyanten i dag, hadde nok reklamebransjen måttet gå duknakket hjem. For det har ikke vært mangel på gode forsøk på å snike seg inn. Filmselskapet er imponert over de kreative forsøkene:

  - Det er mange som har holdt på i månedsvis for å komme med. Det var i gang i august. Det har blitt mer og mer for hvert år som har gått.

  Bohwim forteller at flere har laget nettsider for filmanmeldelser. Hun tror nok det mest er for å komme på dagens eksklusive visning.

  - Utrolig mange kreative forslag, ler hun, og forteller om en universitetstudent som skriver oppgave om Ringenes Herre-fansen. Han mener han må se filmen på forhånd, selv om han skal på flere av Norgespremierene. Han må se hvordan fansen reagerer på filmen i forhold til boka.

  - Det skulle ikke forundre meg om han skriver oppgaven på grunn av dette, men han har dokumentert at han gjør det. Han fikk lov til slutt.

  Skumle vakter


  Hver enkelt som mener de har en grunn til å se filmen, har måttet registrere seg på forhånd. Står ikke navnet på dagens liste er det utakk og farvel.

  Skulle noen være så dumme å ta med mobilen inn på kinoen er det heller ingen bønn. Sikkerhetsoppleggget er både teit og taight dette året også. Dunkle muskelmenn fra Securitas med metalldetektor sørget for at vi ikke tok med oss verken kamera eller telefon. Etter kameramobilens inntog har de innskjerpet reglene siden i fjor.

  - Ja, de er knallharde de vaktene. Jeg har et problem, jeg vet ikke hvor jeg skal legge mobilen min, sier Bohwim. Hun trenger den på en måte.

  - Ingen jippo


  Filmrullene har kommet i flere separate sendinger til Oslo. Sikkerhetsvakten som brakte dem på flyet slipper dem ikke av syne. Han skal være med på dagens pressevisning.

  Men er det bare gimmick, hype, spill for galleriet? Det var det mange som hevdet etter «Ringens Brorskap», den første filmen man måtte registrere seg på på forhånd for å få se som journalist.

  - Dette krever så mye tid og så mye penger. Jeg tror ikke man ville lagt så mye i det om det var en jippo. Man er redd for piratkopiering. Peter Jackson sitter faktisk selv og følger med på dette. Han godkjenner alt som skal ut og har kontroll over alt som slippes. Det nytter ikke å lure han, sier Bohwim.

  Nå oppbevares rullene i safer hos filmselskapet. Og dit skal de tilbake før Norgespremieren den 17. desember. Og skulle noen bli blasert så er det bare å legge til at Norge allerede er for seint ute. «Atter en konge» ble vist på New Zealand i helga.

  Dagbladet.no skal på visningen, og kommer med en liten forsmak i ettermiddag.

<B>SAM OG FRODO:</B> Holder de mål i år?
GOLLUM:</B> Hvor langt går Gollum som er trollbundet av ringens makt?
KAMPSCENENE:</B> Vil soldatene fra Gondor og Rohan kjempe like godt som sist?
ALVEUENIGHET:</B> Elrond og Arwen vil forskjellige veier i livet. Hvor går Arwen?
FRA FJORÅRETS FØRSTE VISNING:</B> Det var lite glamour da To Tårn ble vist før alle andre fikk se den på Colosseum i desember i fjor.