Førstehjelp for ferske studenter

Studentfestivaler gjør semesterstarten mykere.

(Dagbladet.no) Du har fått studieplass, kanskje allerede vært på den første forelesningen og fått utdelt pensumlista. Er du en av de heldige, har du også fått tildelt ventelisteplass på studenthybel. I lomma brenner den første utbetalingen på utstudielånet, og det eneste som mangler nå, er noen å ta din første øl som student med.

Det er ikke alltid like lett å bli kjent med nye mennesker, spesielt ikke på et stort universitet. Studentfestivalene tar problemet i egne hender, og arrangerer fest og moro for nye og gamle studenter.

For ferskinger kan det være verdt å merke seg at studenter gjerne fester på tre ulike måter: Ironisk (Jan Teigen, 80-talls party), naivt-nostalgisk ( Trond Viggo og Flode, Pompel og Pilt) eller med God Smak (her gjelder egne fest-pensumlister for musikk, film og bøker, men Tom Waits er aldri feil).

Oslo

I Oslo går studentfestivalen Studio\'05 i gang i dag. Der hvor andre festivaler går inn for å rendyrke en profil, er studentfestivaler kjent for å ha programmer som med mye godvilje kun kan kalles svært, svært varierte. Studio\'05 er i så måte intet unntak. På hvilken festival kan du ellers få med deg både Thomas Dybdahl og NM i wrestling? HGH, WE og Richochets står for de musikalske høydepunktene, mens teaterfans også skal få sitt: Det blir både studentrevy og teatersport med impro-stjerner som Harald Eia og Åsleik Engmark. Av en eller annen grunn er studenter veldig nostalgiske, og det er i dette segmentet vår barndoms helt Trond Viggo har funnet sitt beste publikum. Det blir gjensyn med den populære legen og Flode på oslostudentenes festival i år.

For oslostudenter som ikke får nok av festivaler, starter Justivalen neste uke. Dette er jusstudentenes festival, og hvis man skulle si noe om jusstudenters musikksmak etter å ha gjennomgått programmet, kan dommen ikke bli noe annet enn \'lett splittet\': Musikkprofilen går fra Jan Teigen via Minor Majority til Sofian og Jim Stärk.

Bergen

Åpningsuka 2005 på Det Akademiske Kvarter er startskuddet for det nye semesteret i Bergen, og bergensstudentene er allerede godt i gang. Studenter i alle byer har nok en ganske lik smak når det gjelder underholdning, for også her dukker rockerne i We opp. Det blir også mer av studentenes favorittidrettsgren etter wrestling, nemlig teatersport. Andre musikalske innslag er Definition of Ill, Subs (kinesisk rockeband) og Cream of the Crop. Ferske studenter i Bergen bør også få med seg programmet på Hulen.

Trondheim

Trondheim-studentene må vente enda en stund på den berømte UKA, som går av stabelen i oktober. Det betyr ikke at semesteroppstarten går upåaktet hen, og Studentersamfundet arrangerer Immatrikuleringsfæst den 17. og 18. august, hvor det loves at semesteret skal drikkes inn.

Tromsø

Tromsøstudentene arrangerer Debut-uka i disse dager, med øltelt, JR Ewing og fadderordning, en uslåelig kombinasjon for best mulig studiestart.

I tillegg sparkes Insomnia 05 i gang den 24. august på  studenthuset Driv. Dette er ingen ren studentfestival, og det er kanskje derfor programmet har en klar rød tråd (elekronisk musikk) og artistene og DJ\'ene et jevnt høyt nivå. De musikalske godbitene er mange, men vi nevner spesielt Bertine Zetlitz, Nils Petter Molvær, Jaga Jazzist og Datarock.

Årvåkne lesere har i tillegg tipset oss om studiestartfestivalen i Kristiansand, byen med lang festival-fartstid. Ny-immatrikulerte i sørlandsbyen kan la seg underholde av standup med Espen Thoresen Hværsaagod, bokbyttedag og bakrusbingo. 

STUDENTLIV: Før du setter i gang med eksamenslesingen, kan du treffe nye venner på studentfestivalene. Så har du noen å ta pause fra lesingen med.