Førsteklasses Cage

Følelsesmessig skakkjørte kriminelle med terapibehov har blitt en aldri så liten sjanger. Her er en slik til.

  <>Her er flere filmanmeldelser.
 • FILM: Vi har sett det i filmer som «Analyze This» med Robert de Niro og tv-serier som «Sopranos» med James Gandolfini. I «Matchstick Men», som på norsk har fått den flate tittelen «Førsteklasses svindlere», er det Nicolas Cages tur til å framstille en kjederøykende, ensom svindler med ansiktsryninger og rengjøringsmani.

  Cage spiller Roy Waller, som sammen med sin unge protesje Frank Mercer lever av å lure folk til å gi fra seg pengene sine. Duoen foretrekker betegnelsen «con artist» framfor «con man», og synes egentlig ikke at de er så innmari kriminelle, for folk velger jo å gi dem pengene sine frivillig.

  Cages film


  Men Roy sliter likevel, og er avhenggig av medikamenter for at ikke rykningene og angsten skal ta helt overhånd. Da han oppdager at han har en fjorten år gammel datter, endrer hverdagen hans seg drastisk, samtidig som han sammen med Frank planlegger et kjempekupp.

  Sam Rockwell er glimrende som Frank Mercer, og Alison Lohman (23) overbeviser faktisk som 14-åringen Alison, men dette er først og fremst Nicolas Cages film. Han er gudbenådet som den stakkarslige Roy, med et passe troskyldig oppsyn og tafatt framtoning. Allerede åpningssekvensen hjemme i Roys støvfrie hjem bak nedrullede persienner, hvor han kryper rundt og plukker innbilte rusk fra gulvteppet overbeviser om at dette kommer til å bli en stilistisk filmopplevelse, uansett innhold. Men her klaffer både rollebesetning, manus og regi og resultatet er en vellykket film.

  Overskudd


  Ridley Scott holder stramt tak i historien og balanserer uten problemer på lina mellom komedie, thriller og drama. Fra regissørstolen formidler han overskudd og arbeidsdglede, dette har åpenbart vært et riktig valg etter svære prosjekter som «Black Hawk Down» og «Gladioator». For denne handlingen forgår i dagens solfylte California, og Marvin Gaye, Frank Sinatra, Bobby Darin og Herb Alpert lydsporet setter stemningen. Selvsagt er det mulig å forutsi hvordan historien vil utvikle seg, og sikkert også nagle Scott på enkelte logiske brister, hvis man går inn for det, men da blir man samtidig snytt for en god stund i kinomørket.

SKAKKJØRT: Nicolas Cage i hovedrollen som Roy Waller, enda en ensom svindler litt utenom normalen. Han spiller rollen glimrende, skriver vår anmelder.<!--/BTEK1-->