Førsteklasses Nordheiminnspilling

Førsteklasses innspilling av et av Arne Nordheims hovedverker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arne Nordheims en halv time lange fiolinkonsert hører til komponistens betydeligste verker. Det ble klart allerede ved urframføringen i 1997, og plateutgivelsen på Sony befester inntrykket. Musikerne er de samme som bar verket fram for første gang: Oslo-Filharmonien og Arve Tellefsen, mens Christian Eggen har overtatt etter Lü Jia på dirigentplass.

På mange måter har Nordheim skrevet en klassisk fiolinkonsert. Solisten står i sentrum tvers gjennom, drevet ut mot grensene for hva en musiker kan gripe over og med et orkester som rammer inn og følger opp, bærer ideene videre og kaster dem tilbake som nye utfordringer for solisten. Og gjennom det hele klinger et lutret alvor, som trenger gjennom og fyller hver takt, og binder verket sammen til en helhet.

Akkurat der er verket beslektet med Fartein Valens fiolinkonsert, som den deler plass med. Arve Tellefsen og orkestret spiller den like suverent som Nordheims verk, som også står som et høydepunkt i Tellefsens karriere. Men sammenstillingen fungerer ikke helt, fordi de to verkene er for beslektet. Snarere enn å utfylle hverandre, konkurrerer de om den samme oppmerksomheten, der Valen med sitt smalere uttrykksregister ender med å stå i skyggen av Nordheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer