førsteklassinger

Noen studenter bor på ni kvadratmeter på Kringsjå. Andre har svømmebasseng i hagen og tilgang til verdens mest eksklusive sandstrand.

KLOKKA HAR SÅ VIDT passert 12.00. Sola steiker fra himmelen, og Camilla Stålhand (25) tørker bort en svettedråpe fra panna. Hun er en av de fem norske hotellfagstudentene som denne høsten ble tatt opp ved The Emirates Academy of Hospitality Management i Dubai. I løpet av de første dagene har de knapt vært utenfor skoleområdet og den svale vinden fra airconditionanlegget som durer i alle undervisningsrom. Nå fotograferes de svettende foran Burj Al Arab - verdens mest eksklusive hotell. Tennisbaben Anna Kornikova betalte 60000 kroner for å sove én natt i hotellets suite med himmelseng som roterer.

Camilla og de andre har så langt ikke fått innsyn bak den bevæpnede vaktposten.

GUTTENE SYNES OGSÅ at varmen er ubehagelig. De hvite skjortene klistrer seg til kroppen på Aleksander Gustavsen (21), Raha Hadjarpoor (19) og Espen Foss (21). Om bare noen måneder skal de kanskje jobbe ved hotellet som pranger i bakgrunnen. Der skal de lære seg hvordan de skal tilfredsstille de vanskeligste og mest bortskjemte gjestene du kan tenke deg. De sier at de gleder seg.

- Vi har fått en unik sjanse. Hotellkjeden som eier Burj Al Arb, Jumeirah International, eier også skolen vi går på. Vi får et innblikk fra innsiden. Vi forventer å lære mye, sier Camilla begeistret.

Under hele intervjuet følges studentene av en svensk PR-medarbeider. Profesjonalitet og kvalitetssikring kaller de det, noe som medfører at stemningen blir en smule anspent. PR-damen beklager og understreker at det er viktig at studentene følger forelesningene de første dagene. De har forresten ikke noe valg - all undervisning er obligatorisk.

- Det er nok et annerledes studium enn det man kunne fått i Norge, men vi er veldig innstilt på det. Vi ser flere muligheter enn begrensninger, sier Aleksander.

MEN DET ER IKKE BARE muligheten til å tjene styrtrike arabere og få drikkepenger fra oljesjeiker som har lokket studentene fra Norge til Dubai. I bakgården på skoleområdet ligger de såkalte studenthyblene. Store og romslige med eget kjøkken og bad. Fra vinduene kan de se ut på svømmebassenget og solstolene. Orker man å gå 500 meter i varmen kommer en til Jumeirah Beach. Riktignok ikke på samme sandflekk som gjestene, men personalstranda står ikke mye tilbake.

- Det ser kanskje voldsomt ut, men studentene betaler ikke mer for studiet enn det de gjør i Oslo. De får faktisk full finansiering fra Lånekassa, sier foreleser Lars Eltvik.

Sunnmøringen startet som dørvakt ved et diskotek i Ålesund og havnet i Dubai etter en jobb ved et hotell i Peru. Nå frister han andre eventyrlystne til den arabiske emiraten.

- I dag har vi 40 studenter fra 17 forskjellige nasjonaliteter. I løpet av de nærmeste åra vil skolens elevtall gradvis øke, sier Eltvik.

- Men det er vel ikke ubegrenset hvor mange hotelldirektører luksushotellene trenger?

- Nei, men dersom du har vært her kan du fint jobbe ved et trestjerners hotell. Det er verre andre veien. Det går ikke.

VARMEN ER I FERD med å bli virkelig plagsom for den norske studentkvartetten. Bassenget hviler speilblankt bak dem. På to solsenger ligger noen andreårsstudenter og tar imot sol.

- Jeg hadde egentlig takket ja til en annen skoleplass, men hadde heldigvis anledning til å ombestemme meg, sier Espen.

Han strammer det svarte slipset rundt halsen. Hadde dette vært Universitetet i Oslo hadde han nok alle fire vurdert å kaste skjorta og droppe neste forelesningstime. Nå er de mest opptatt av å begrense skadene svetten har gjort på helhetsinntrykket. Om knappe fem minutter skal de møte til neste time med omvisning på biblioteket. Møter de en medelev eller ansatt på veien, må de veksle noen ord uansett hvor travelt de har det. Standardfraser som:

- Hey, How are you?

- Thanks, I\'m fine. How are you?

Camilla innrømmer at de har innskrenket frihet. At hun ikke bare kan stikke av.

- På samme måte som vi forventer mye av skolen, forventer de mye av oss, sier hun.

KANSKJE KAN DE EN gang vise en prominent gjest hvordan man håndterer en 48 tommers widescreen-tv i gull, eller fjerner en dyr rødvinsflekk fra et persisk teppe. Etter fire år kan de bli uteksaminert som hotelldirektører. Da har de sett alt. Hotellet fra innsiden med rike russere som drikker champagne av flaska og arabiske prinsebryllup med 6000 gjester.

- Jeg er litt fascinert av overdådig luksus, medgir Aleksander fra Helgeroa utenfor Larvik.

Han ser beundrende på luksushotellet som skyter mot den blå himmelen.

- Kan dere forestille dere hvordan det er der inne?

- Det er mye gull. Så mye gull som jeg bare kan tenke meg, sier Raha.

Også neste år vil The Emirates Academy of Hospitality Management ta opp et begrenset antall norske studenter. I tillegg til fireårs Bachelor-studie i hotellmanagement, vil skolen tilby et toårig reiselivsstudie. Les mer om skolen på www.emiratesacademy.com

LUKSUS: Burj Al Arab er verdens mest ekslusive hotell. Her skal de norske studentene ha yrkespraksis.
STUDENTER:: Stramme slips og skjorter som klistrer seg til kroppen er en del av studiehverdagen til Aleksander Gustavsen (21), Raha Hadjarpaar (19), Camilla Stålhand (25) og Espen Foss (21).