STORT UTVALG: Utvalget av norske barnebokapper har voktst seg stort i løpet av det siste året. Her er en screenshot fra boka «Mille og Max» fra appforlaget Sprk.
STORT UTVALG: Utvalget av norske barnebokapper har voktst seg stort i løpet av det siste året. Her er en screenshot fra boka «Mille og Max» fra appforlaget Sprk.Vis mer

Førstemann til å lage en ordentlig god interaktiv barnebokapp!

Barnebøker er hett på brett.

BOKKOMMENTAR: Hjemme hos oss er det toåringen som trykker Ipaden hardest til sitt bryst - og tviholder på den.

Han har skjønt at han ikke trenger å skru på TV for å se tegnefilm, lete i lekekassa for å finne puslespill - eller i bokhylla etter bøker. Nå har han opptil flere bokhyller på brett.

Flere og flere forlag og utviklere kaster seg på trenden som startet med salgssuksessen «Tambar er et troll» i fjor. Nå ligger et sted mellom 25 og 50 norske barnebøker i Appstore.

De koster maks 49 kroner, noen tilbys gratis som oppstarttilbud. I tillegg får du mer for pengene enn i bokhandelen. Hvor mye mer varierer.

Men etter å ha testet de fleste av høstens nye bøker, er det nesten fascinerende hvor like appbøkene er - i et landskap med så mange muligheter.

APPENE FRA DE store forlagene bygger som regel på gamle utgivelser.

De aller fleste appene ser ut som digitaliserte utgaver av papirbøkene, med lydspor. Det gjelder blant andre «Den lille lesehesten», «Karsten og Petra», «Lillesøster» og «HC Andersens eventyr».

Interaktiviteten begrenser seg til valget om å skru av eller på lyden, og om du vil bla selv eller ikke.

Mange minner om kassettbøkene fra min egen barndom, der kassettspilleren leste høyt og plinget når du skulle bla om.

MEN DET SISTE året har det også dukket opp flere nye forlag som utgir spesiallagede appbøker. Her er kreativiteten gjerne litt større, men bøkene ikke nødvendigvis bedre.

BOKHYLLA PÅ BRETT: Du trenger ikke å være særlig gammel for å kunne lese bøker på brett. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BOKHYLLA PÅ BRETT: Du trenger ikke å være særlig gammel for å kunne lese bøker på brett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I «Jens og Jonas», som ble utgitt på nyåret av brødrene Bård og Odin Hole Standal, er interaktiviteten såpass voldsom at den overskygger for litteraturen, og boka likner mest et dataspill.

I forlaget Propells «Ronny og Sonny», om en selfamilie som blir offer for klimaendringer, er interaktiviteten mer subtil. Du blir stadig oppfordret til å klikke på bildene for å få ting til å skje, men det virker mest som en ekstrabonus som er lagt på etter at boka var ferdig.

Godt tenkt, men selve fortellingen skjemmes av overtydeligheter og 70-tallsaktig pekefingermoral.

MINE FAVORITTER så langt er Dunderly-boka «Bulder - en bruksanvisning» fra GAN Aschehoug, og «Mille og Max» fra appforlaget Sprk, om ei lita jente som treffer et romvesen.

Begge kombinerer et godt utgangspunkt - språk, fortelling og illustrasjoner - med gode løsninger. Det er lett å navigere rundt, og bildene er delvis levende - ballonger vaier i vinden, stjerner blinker.

«Mille og Max» har etter min mening Appstores beste høytleser, Hans Erik Dyvik Husby.

Dunderly-boka gir dessuten god lesetrening: Teksten skifter farge i takt med høytlesningen, som en karaokemaskin. I tillegg til selve boka, inneholder Dunderly-appen også puslespill, musikk og boktrailer, alt pent oppstilt i ei bokhylle.

Men ingen av de to bøkene er virkelig interaktive. Bildebøker for barn egner seg i utgangspunktet perfekt for appformatet.

Men foreløpig ser det ut til at forlagene velger å fokusere enten på litteratur, eller på interaktivitet og kreative, digitale løsninger.

Skal de konkurrere mot YouTube og Angry Birds, bør de etter hvert klare å kombinere begge deler.