Førstemann til år 2000

Bjørn Eidsvåg tar seg gjerne en hvil på bryggekanten i sommerukene, men rockepresten ligger ikke på latsiden av den grunn. Nå går han i gang med sin mest ambisiøse satsning noensinne.

Sammen med billedkunstner Kjell Nupen og regissør Bentein Baardson lager Eidsvåg en storslått tusenårsforestilling. Og nok en gang tar Eidsvåg et brennende oppgjør med Kirkens historie. - Det er på grunn av Kirken vi feirer årtusenskiftet. Er det noe rom for Gud i år 2000? spør musikeren og presten Bjørn Eidsvåg som også planlegger CD-utgivelse i forbindelse med forestillingen. - Jeg regner med at mange kommer til å stå i kø for å markere årtusenskiftet, så jeg ville være tidlig ute, smiler han.

Samarbeid

I går startet Eidsvåg sin sommerturné. Han skal ha strandhogg på til sammen 16 steder i Sør-Norge i løpet av juli og august. Men det er et helt annet og langt mer ambisiøst prosjekt som lurer i bakhodet på Eidsvåg om dagen. - Dette er et prosjekt jeg har jobbet med i noen år, forteller Eidsvåg. Ved siden av Nupen og Baardson involverer også prosjektet en mannlig og en kvinnelig skuespiller som Eidsvåg ikke vil røpe navnene på. - Jeg ønsker å turnere på samme måte som teatrene, slik at vi kan vise forestillingen i flere uker flere steder i landet, sier Eidsvåg. Innspillingen starter over nyttår. Og kommersielt sett er liten tvil om at det er et dristig prosjekt Eidsvåg har lagt ut på. Alle hans tre siste album har solgt rundt 100000 eksemplarer.

For alle

Han understreker at dette ikke bare skal være en forestilling for publikum med et nært forhold til Kirken. På sedvanlig Eidsvåg-vis vil han nå det norske folkedypet. Som arbeidstittel har han spørsmålet: Er Gud blitt borte for menneskene, eller er det vi som har snudd ryggen til ham? - Jeg er stygt redd for at Kirken selv har fratatt folk deres språk om tro og religion. Kirken har vært så opptatt av å befeste sin egen stilling at den har støtt folk fra seg. Men først skal Bjørn Eidsvåg på. Og da får publikum, ifølge trubaduren selv, se og høre en langt mer lystig og sommerlig Bjørn Eidsvåg enn den høst- og vintermelankolske vi er vant til. Låter fra hans siste CD «På svai» og noe Prøysen står blant annet på repertoaret.