Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Forstemmende, usselt og nedrig

TV2-profiler raser mot hvordan den avdøde toppsjefen Bjarne Berg fremstilles i ny dokumentarbok.

Kritisk: TV2s Davy Wathne mener forfatterne av «Se hva som skjedde - historien om TV2» tilsmusser Bjarne Bergs ettermæle med uvesentligheter.
Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
Kritisk: TV2s Davy Wathne mener forfatterne av «Se hva som skjedde - historien om TV2» tilsmusser Bjarne Bergs ettermæle med uvesentligheter. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

I går ble boka «Se hva som skjedde - historien om TV2» lansert.

Boka er ført i pennen av Dagens Næringsliv-journalistene Bjørn Eckblad og Gøran Skaalmo, og er et dypdykk i hva som har skjedd i kulissene hos Norges første kommersielle tv-kanal.

Den har allerede skapt store overskrifter med sine mange historier om maktkamp, intriger og personalkonflikter.

«Galning» I kapittelet «En bauta og en helt uforutsigbar galning» skriver forfatterne om TV2-historiens kanskje viktigste og mektigste mann, tidligere nyhetsredaktør Bjarne Berg.
Berg, som døde av hjertesvikt i 2010, blir beskrevet av flere beskrevet som ekstremt dyktig, men svært kontroversiell.

Boka forteller at daværende TV2-sjef Arne A. Jensen på slutten av 90-tallet begynte å tvile på Bergs dømmekraft og psykiske helse.

Bjarne Berg: TV2s tidligere nyhetsredaktør Bjarne Berg var en kontroversiell skikkelse. I boka «Se hva som skjedde - historien om TV2» blir han beskrevet som en «En bauta og en helt uforutsigbar galning». Foto: Dagbladet.
Bjarne Berg: TV2s tidligere nyhetsredaktør Bjarne Berg var en kontroversiell skikkelse. I boka «Se hva som skjedde - historien om TV2» blir han beskrevet som en «En bauta og en helt uforutsigbar galning». Foto: Dagbladet. Vis mer

- Det kan jeg ikke stille meg bak. Det kommer ikke fra meg, sier Arne A. Jensen, nå Arne Harbitz Anker-Jensen, til Dagbladet.

- Jeg vet ikke hvem som skulle vært kilden til den påstanden. Ledergruppen snakket ut med Bjarne til stede hvis det var noe å diskutere, sier han.

Trusa til Dorthe I samme periode skal Berg, ifølge boka, ha ringt «God Kveld Norge»-programleder Dorthe Skappel og insistert på å få vite om hun hadde truse på under kveldens sending.
 
- Dette er en trist tilsmussing av en død manns ettermæle, sier Davy Wathne, mangeårig kollega og nær venn av Berg til Dagbladet.

- Hvis ikke TV2s tilblivelse er spennende nok og du må ta slarv og uvesentligheter, er det et forstemmende, usselt og nedrig, raser han.

- Hedersmann Wathne sier det ikke er tvil om at Berg hadde uheldige sider og nok kunne oppleves vel skarp, men at det ikke er det viktige i historien.

- Han er uten tvil den enkeltpersonen som har betydd mest for TV2. Han var et hedersmenneske tvers gjennom. Jeg har vokst opp med rollemodeller som har gitt meg etiske ryggmargsreflekser og journalistisk anstendighet, men de prinsippene er åpenbart svekket i pressen, sier han.

Forfatterne: Bjørn Eckblad og Gøran Skaalmo. Foto: Jacques Hvistendahl
Forfatterne: Bjørn Eckblad og Gøran Skaalmo. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Skappel skal ha funnet trusetelefonen så ubehagelig at hun valgte å ta det opp med ledelsen i TV2. Episoden skal ha blitt en bekreftelse for ledelsen på at Berg ikke lenger hadde kontroll. Forfatterne oppgir ikke kilder til hendelsen.

Dorthe Skappel ønsket ikke å kommentere noen av påstandenen i boka overfor Dagbladet i går kveld.

- Jeg ser på dette som en personalsak, og ønsker ikke å kommentere dette, sier daværende programdirektør Finn H. Andreassen til Dagbladet.
 
Arne Harbitz Anker-Jensen sier til Dagbladet at han ikke har kjennskap til hendelsen, men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.
 
- En del av kvinnene i TV2 så på Berg som unødvendig offensiv i sitt språk, og det ble ikke spesielt godt mottatt. Det var noe vi påpekte overfor Bjarne, sier han.

Lukkede kilder I boka står det også at Berg hadde en liste over personer han ønsket å gjøre livet surt for, og at han skal ha viet mye tid til nettopp dette.

En ansatt i TV2 som sto på denne listen søkte på et tidspunkt jobb i NRK, hvorpå Berg da ringte NRK for å spre negativ informasjon om vedkommende, skriver forfatterne.

- Det var ikke rasjonelt, det var pur ondskap, sier en ikke navngitt kilde i boka.

Trist oppgjør Anker-Jensen reagerer på forfatternes bruk av lukkede kilder som kommer med kritikk av sin tidligere sjef, og har aldri hørt om episoden med NRK.

- Jeg synes det er trist med et oppgjør 15 år etter påståtte hendelser. Bjarne har gått bort og kan ikke forsvare seg. Det er problematisk og synd at de som har noe på hjertet ikke våger å stå frem. Jeg vil ikke si noe annet negativt om Bjarne enn at han til tider kunne passet bedre på sin tunge.

- En grunnpilar Tidligere TV2-profil Arve Juritzen regnet som som en del av Bergs krets. Han mener Berg ikke fortjener den negative fremstillingen, men han tror ikke det er vanskelig å finne anonyme kilder som vil kritisere Berg.

- Han hadde en tøff stil, og hos han var man enten inne eller ute. Var man ute så hadde man nok ikke så positiv oppfatning av ham, Men jeg synes ikke at avdøde personer skal omtales på en slik måte med anonyme kilder. Bjarne er en av grunnpillarene og TV2 hadde aldri blitt hva det er i dag uten ham, sier Juritzen.

- Fantastisk sjef Vår Staude, tidligere nyhetsanker i TV 2, oppgis i boka å være en ansatt som var godt likt av Berg. Hun sier til Dagbladet at hun ikke har ønsket å bidra i boka blant annet fordi hun ikke ønsker å bidra til å skape slike skandaleoppslag.

- Men som kommentar til kapitlet om Bjarne Berg, vil jeg si at for meg var han en fantastisk sjef som gjorde underverk for nyhetsredaksjonen, ja, den beste TV 2 kunne fått. Jeg synes det er leit om hans enestående arbeid overskygges av andre forhold. Jeg vil heller kalle ham en uforutsigbar bauta enn å gå med på at kapitlet heter «Bauta og en helt uforutsigbar galning», sier Staude.

Kritisk: Tidligere TV2-topp Arne Harbitz Anker-Jensen er kritisk til forfatternes bruk av lukkede kilder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Kritisk: Tidligere TV2-topp Arne Harbitz Anker-Jensen er kritisk til forfatternes bruk av lukkede kilder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

• Dagbladet har vært i kontakt med Bjarne Bergs enke. Hun ønsker ikke å kommentere påstandene i boka, men er innforstått med Dagbladets omtale av kapittelet som omhandler hennes avdøde mann.

Fantastisk sjef: Vår Staude beskriver Berg som en fantastisk sjef som gjorde underverker for nyhetsredaksjonen i TV2. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Fantastisk sjef: Vår Staude beskriver Berg som en fantastisk sjef som gjorde underverker for nyhetsredaksjonen i TV2. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Fortjener det ikke: Arve Juritzen mener Berg ikke fortjener å bli fremstil slik han blir i den nye TV2-boka.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
Fortjener det ikke: Arve Juritzen mener Berg ikke fortjener å bli fremstil slik han blir i den nye TV2-boka. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media