- At Dagbladet velger å inkludere prisen til Liu Xiaobo som omstridt synes merkelig i disse dager da alle ønsker å slå ring om ytringsfriheten, skriver Thorbjørn Jagland Foto: NTB Scanpix
- At Dagbladet velger å inkludere prisen til Liu Xiaobo som omstridt synes merkelig i disse dager da alle ønsker å slå ring om ytringsfriheten, skriver Thorbjørn Jagland Foto: NTB ScanpixVis mer

Forstemmende

Det er et tankekors at det er så stille om Liu Xiaobo fra mange av dem som har gjort ytringsfriheten til sin kampsak

Meninger

Dagbladet publiserte i helgen spekulasjoner om ledervalget i Nobelkomiteen. Igjen framheves det at jeg har vært en omstridt leder. Dette gjelder I hvert fall ikke innad i komiteen. For alle prisene i mine seks år har vært fullstendig enstemmige. Noen av prisene ble omstridte. Det visste også en enstemmig komité på forhånd. Vi valgte likevel å gi dem fordi vi mente det var riktig.

At Dagbladet velger å inkludere prisen til Liu Xiaobo som omstridt synes merkelig i disse dager da alle ønsker å slå ring om ytringsfriheten. Liu Xiaobo fikk elleve års fengsel for å ha brukt sin rett til å si sin mening.

Liu Xiaobo er i dag en av de fremste symboler i verden for ytringsfriheten.

Det er et tankekors at det er så stille om Liu Xiaobo fra mange av dem som har gjort ytringsfriheten til sin kampsak. Prisen til Mandela skapte parolen «fri Mandela».

I stedet for å slå et liknende slag for Liu Xiaobo, er han på den hjemlige arena blitt symbolet på at det er noe feil med den komiteen som hadde ryggrad til å gi han Nobels fredspris.

Det er tydeligvis lett å si «je suis Charlie Hebdo» for det berører ikke norske interesser. Å si «je suis Liu Xiaobo» betyr at man blir dradd inn i et innenriksdrama der politikk og pengeinteresser sausen sammen.