Førsteofrene

Pappas slemme piker: Hva kan privatlivets fred brukes til?

DET HVITE HUS

er som kjent ingen søndagsskole. Boligen til den amerikanske presidenten i Washington D.C. er heller ingen velegnet barnehage, skal vi tro rapportene fra og om dem som, ganske uforskyldt, er vokst opp der. Riktignok vakte det begeistring da bildene av lille John-John, lekende under pappa Kennedys skrivebord i Det ovale rom, ble publisert verden rundt. Se, en president som også er barnevakt! Ikke fullt så artige var ryktene om at Amy Carter brukte bankettsalen for statsmiddager til rulleskøytebane, og at parkettrestaurering kostet skattebetalerne uforholdsmessig mye. På den annen side hevdet president Carter å ha profesjonell nytte av sin lille datter; han spurte alltid Amy til råds før enhver avgjørelse.

DAGENS DØTRE

er ikke like nyttige. Det har vi forstått fra spredte nyheter om arrestasjoner og domfellelser av Bush-tvillingene for alkoholkonsum som mindreårige. Denne uka utkommer en spesiell biografi i USA: «The Perfect Wife: The Life and Choices of Laura Bush» av Washington Post-journalisten Ann Gerhart. Avisa trykte i forrige uke et utdrag, «Laura's Girls», med følgende innledning: «Mrs. Bush ba om respekt for privatlivets fred for sine tvillinger. De hadde sine egne forestillinger om hva de skulle bruke den til.» I pressesammenheng representerer dette utdraget et brudd på den stilltiende overenskomsten om å la presidentbarn få vokse opp utenfor rampelyset. De nå 22-årige tvillingene Jenna og Barbara Bush blir her portrettert i all sin bortskjemte uforskammethet.

«...FØDT RIKE,

velsignet med intelligens, flott utseende, penger på bok, kjærlige foreldre, ubegrensede muligheter, befridd for mange av livets hverdagslige plikter. Likevel insisterer de på å se seg selv som ofre for pappas jobb,» skriver Ann Gerhart, som ikke nøler med å klandre Laura Bush for ettergivende barneoppdragelse. En ting er at tvillingene i oppveksten har vært flaue over sine foreldre (yess!), de har til og med gjort narr av morens konservative klær og hårfrisyre (ja?), noe helt annet er at de behandler livvaktene i Secret Service-staben som fiender eller i beste fall privatsjåfører og tjenere. Bare en måned etter at pappa avla presidenteden, innløp rapporter om at Jenna «brukte» sin Secret Service-vakt til å få løslatt en kompis fra et fengsel i Texas, hvor han var innbrakt for fyllebråk. Barbara brukte all sin list for å stikke av fra livvaktenes følgebil. Laura svarte på klagene med å be staben holde en lav profil. Da alarmen gikk 11. september 2001, skal det ha tatt mange timer før Secret Service klarte å oppspore en av jentene.

IKKE SÆRLIG

«presidentdatterlig», lyder Ann Gerharts litt overbærende dom over tvillingene. Må vi få ta dem i forsvar? Hva ville du gjort hvis du var dattera til Bush?