Årets beste tv-serier 2016

Førsteplassen er soleklar. Her er årets aller beste tv-serier

Dagbladets tv-redaksjon har talt.

BEST: Maeve (Thandie Newton) og Hector (Rodrigo Santoro) i «Westworld», årets beste tv-serie ifølge Dagbladets tv-redaksjon. Foto: HBO NORDIC
BEST: Maeve (Thandie Newton) og Hector (Rodrigo Santoro) i «Westworld», årets beste tv-serie ifølge Dagbladets tv-redaksjon. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

JURYEN

Årets beste tv-serier er kåret av Dagbladets tv-anmeldere Christopher Pahle, Jon Inge Faldalen og Marie Kleve, og tv-reporter Knut-Eirik Lindblad.

Dagbladets tv-redaksjon har stemt fram den ultimate lista over de beste tv-seriene i 2016. Førsteplassen var soleklar.

Les også kommentar: Året norsk tv ble kult.

1. «Westworld»

«Ikke ti ville hester kan dra meg ut av «Westworld»», skrev vår anmelder om denne serien, som er den soleklare vinneren av årets tv-seriekåring. En robot-western løst basert på Michael Crichtons sci fi-film med samme navn, men som har tatt mange steg lenger. Med sine mange lag og intrikate tidslinjer har den blitt en stor favoritt blant tv-seere som elsker å grave i teorier og mysterier.

2. «Skam»

Isak (Tarjei Sandvik Moe) i «Skam».
 Foto: NRK
Isak (Tarjei Sandvik Moe) i «Skam». Foto: NRK Vis mer

Den eneste norske serien på lista banker internasjonale storsatsninger med hundre ganger så store budsjetter. Serien som opprinnelig var tenkt som et tilbud til 16 år gamle jenter, har blitt fenomenet Norge ikke klarer å slutte å snakke om. I løpet av høsten har det spredd seg utover landegrensene også.

3. «BoJack Horseman»

«BoJack Horseman»
. Foto: NETFLIX
«BoJack Horseman» . Foto: NETFLIX Vis mer

Animasjonsserien om den alkoholiserte, snakkende komikerhesten BoJack fikk terningkast seks av vår anmelder, som kalte den «juvelen i Netflix’ humorkrone» og skrev videre: «Serien dekonstruerer det overfladiske kjendislivet med kirurgisk presisjon, men også vår egen kjendisdyrking, narsissisme og tv-påvirkede tro på at alle livets utfordringer kan løses i løpet av en halvtime og få en lykkelig slutt med sløyfe på.»

4. «Game of Thrones»

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i «Game of Thrones».
 Foto: HBO NORDIC
Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i «Game of Thrones». Foto: HBO NORDIC Vis mer

Hold døra! Fantasyserien til George RR Martin gjorde et fantastisk comeback i vår, etter en liten bølgedal av sprikende handlingstråder og mye etikk-kritikk. Årets sesong var en gave til fansen som har holdt fast ved serien, her fikk vi mange av svarene vi har ventet på i sju år, flere rørende gjensyn og deilige oppgjør. Og mens trådene veves sammen, begynner vi å ane konturene av en grandios finale.

5. «The Night Of»

Nasir Khan (Riz Ahmed) i «The Night Of».
 Foto: HBO NORDIC
Nasir Khan (Riz Ahmed) i «The Night Of». Foto: HBO NORDIC Vis mer

På starten av året var «true crime» blitt den nye, store trenden innen krimsjangeren, og alle jaktet på ekte historier. Men det beste eksempelet fra tv-skjermen var ikke ekte i det hele tatt, det bare føltes slik. «The Night Of» er et nydelig rettssalsdrama som tar med seg alt det beste fra sjangeren, i en avdempet, men ytterst spennende historie, som også tematiserer rasisme, fordommer, kriminalomsorg, og problematiske sider ved det amerikanske rettsvesenet.

6. «Horace and Pete»

Steve Buscemi (t.v.) og Louis C.K. spiller i «Horace and Pete».
 Foto: NTB SCANPIX
Steve Buscemi (t.v.) og Louis C.K. spiller i «Horace and Pete». Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Louis CK tok de fleste på senga da han lanserte sin nye serie for strømming på egen nettside. Siden har han tatt kritikerne med storm. «Ta en drink hos Horace and Pete's. Du vil kanskje angre, men det er verdt det», skrev kollega Jon Inge Faldalen om den svarte komiserien, som i tillegg til serieskaperen selv også har folk som Steve Buscemi og Alan Alda på rollelista.

7. «Stranger Things»

Førsteplassen er soleklar. Her er årets aller beste tv-serier

Hvem skulle trodd at denne inderlige og helt uironiske hyllesten til 80-tallets horrorfilmer skulle bli en av de mest interessante nye tv-seriene i 2016? Netflix’ «Stranger Things» ga oss de skjønneste hovedpersonene, de skumleste effektene, og den kuleste retromusikken. Og et formidabelt comeback for Winona Ryder.

8. «O.J. Made in America»

O.J Simpson i «O.J. Made in America»
. Foto: NRK
O.J Simpson i «O.J. Made in America» . Foto: NRK Vis mer

O.J. Simpson-saken har blitt dekket både med drama- og dokumentarserie i år, og her velger vi oss dokumentarserien. I likhet med «The Night Of» gir den et ganske uflatterende bilde av dynamikken i en rettssal. Men serien forteller ikke bare om superstjerna OJ Simpsons vekst og fall, den gir oss også historien om USA gjennom et halvt århundre. Det er heller ingen solskinnshistorie.

9. «The Americans»

Philip (Matthew Rhys) og Elizabeth (Keri Russell) i «The Americans».
 Foto: NTB SCANPIX
Philip (Matthew Rhys) og Elizabeth (Keri Russell) i «The Americans». Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Også en historie om USA på begynnelsen av 80-tallet, sett gjennom øynene til to russiske KBG-agenter som gir seg ut for å være en amerikansk kjernefamilie. Blodige spionoppdrag og opprørske tenåringsbarn krever omtrent like mye energi, men i sesong fire spiser det ene livet seg inn på det andre. Et stort pluss for det utømmelige lageret av fantastiske forkledninger.

10. «Gomorrah»

«Gomorrah». Foto: HBO NORDIC
«Gomorrah». Foto: HBO NORDIC Vis mer

Vi har kommet til sesong to av den italienske mafiaserien, basert på Roberto Savianos berømte bok med samme tittel, som også har blitt til en prisvinnende film. Serien tar for seg organisert kriminalitet i Napoli-området, også kjent som camorraen, og har naturlig nok blitt sammenlignet med amerikanske «The Wire».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer