Førstestemmen

Kristin Winsents er Petre-dame, og programleder for den alternative Alarm-prisen som deles ut for andre året på lørdag.

Bli med på festen. Svar på vår Quiz og du er med i trekningen om skiver og billetter. - Hvorfor denne alternative musikkprisen - er ikke Spellemannprisen kul nok?

- Vi vil skape et mer demokratisk alternativ. Spellemannprisen blir gitt av små juryer med fem fagpersoner i hver, mens Alarm-juryen består av 93 musikkjournalister og tusenvis av nettbrukere.

- Det var en rar jury. Ofte skiller vel anmeldernes musikksmak seg mye fra det platekjøpende publikum som får artistene inn på VG-lista?

- Jo, men denne gangen har vi sett en interessant tendens. Ta Morten Abel, for eksempel. Han har solgt massevis av plater, og er nominert til Alarm for årets låt. Men i avstemningen på nettsiden vår havnet han raskt i bakleksa, mens det er St. Thomas og Røyksopp som kniver om førsteplassen. De som stemmer på Alarm er tydeligvis ikke de samme som ser Hit Awards...

- Hadde det i det hele tatt vært mulig å dele ut en norsk alternativ musikkpris for tre år siden?

- For tre år siden - kanskje. Men nå er det definitivt berettiget. Det siste året har undergrunnen i norsk musikkliv kommet fram, og artister som Kings of Convenience og Røyksopp har dukket opp på VG-lista. Men fortsatt er det mange av artistene som faller utenfor Spellemannprisen. Til den nomineres bare de etablerte med store selskaper.

- Etter utdelingen på Rockefeller blir det norsk livemusikk i fem etasjer - har det skjedd noen gang?

- Det er i hvert fall rekord for Alarm. Det blir nesten som en liten festival!