Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Førstestemmen

Kristin Winsents er Petre-dame, og programleder for den alternative Alarm-prisen som deles ut for andre året på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bli med på festen. Svar på vår Quiz og du er med i trekningen om skiver og billetter. - Hvorfor denne alternative musikkprisen - er ikke Spellemannprisen kul nok?

- Vi vil skape et mer demokratisk alternativ. Spellemannprisen blir gitt av små juryer med fem fagpersoner i hver, mens Alarm-juryen består av 93 musikkjournalister og tusenvis av nettbrukere.

- Det var en rar jury. Ofte skiller vel anmeldernes musikksmak seg mye fra det platekjøpende publikum som får artistene inn på VG-lista?

- Jo, men denne gangen har vi sett en interessant tendens. Ta Morten Abel, for eksempel. Han har solgt massevis av plater, og er nominert til Alarm for årets låt. Men i avstemningen på nettsiden vår havnet han raskt i bakleksa, mens det er St. Thomas og Røyksopp som kniver om førsteplassen. De som stemmer på Alarm er tydeligvis ikke de samme som ser Hit Awards...

- Hadde det i det hele tatt vært mulig å dele ut en norsk alternativ musikkpris for tre år siden?

- For tre år siden - kanskje. Men nå er det definitivt berettiget. Det siste året har undergrunnen i norsk musikkliv kommet fram, og artister som Kings of Convenience og Røyksopp har dukket opp på VG-lista. Men fortsatt er det mange av artistene som faller utenfor Spellemannprisen. Til den nomineres bare de etablerte med store selskaper.

- Etter utdelingen på Rockefeller blir det norsk livemusikk i fem etasjer - har det skjedd noen gang?

- Det er i hvert fall rekord for Alarm. Det blir nesten som en liten festival!

Hele Norges coronakart