KLAR FOR SHOW: «Mo» Mahamed Abdi Farah skal delta i Melodifestivalen, Melodix Grand Prix, i kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR FOR SHOW: «Mo» Mahamed Abdi Farah skal delta i Melodifestivalen, Melodix Grand Prix, i kveld. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Forsvant fra rampelyset i flere år etter Utøya-tragedien

I kveld gjør Mo comeback med MGP.

(Dagbladet): - Alt jeg har opplevd i livet, alle erfaringene jeg har, skal jeg ta med meg opp på scenen. Jeg håper at folk føler det når de ser på, sier artist Mohamed «Mo» Abdi Farah.

For tre år siden var Mo på alles lepper da han danset og sang seg til favoritt i talentshowet X-faktor på TV 2. I Dagbladet skrev vi at en ny stjerne kunne være født, og trillet flere ganger en sekser på terningen for opptredenene hans.

Men til tross for favorittstempelet endte den da 18-år gamle artisten fra Hamar på en fjerdeplass i konkurransen.

Så forsvant Mo. Sommeren etter X-factor var han på AUFs sommerleir på Utøya. Der ble han vitne til alle de grusomme handlingene, og før han selv kastet seg i vannet så han bestevennen Ismail bli skutt.

Mo ble borte fra rampelyset i flere år. Men nå gjør han comeback på scenen under årets Melodi Grand Prix.

- Jeg har tatt en lang pause. Det er som å starte på scratch igjen, sier Mo i dag.

Comeback
Mye av æren for at han i dag er klar for scenecombacket levner han moren sin. Han har ingen søsken, og faren skal ha blitt drept i Somalia før han og moren dro til Norge i 1999. Derfor har moren naturlig nok betydd mye for han.

- Mamma er mitt forbilde nummer én. Vi er veldig nære. Det er hun jeg har lært alt av. Om å være et godt menneske. Ærlig. Ekte. Være seg selv. Hun har gjort meg sterk. Jeg er så takknemlig for mamma, sier Mo.

Noen søsken har han heller ikke.

- Jeg er enebarn. Et sterkt enebarn som har lært mye i livet, selv om jeg fortsatt er ung. Jeg har vært gjennom så mye. Det er det som har gjort meg sterk.

Suksessen
Han husker godt X-faktor-suksessen, og nedturen som kom da han ble stemt ut rett før.

- Det er så mange år siden. Tiden går så fort. Det var veldig vondt den perioden. Jeg grein som bare det. Jeg ville gjøre alle stolte, og det var så mange forventninger til meg, sier han.

Mye oppmerksomhet fikk han også på den tiden. Særlig positiv oppmerksomhet, men også negativ. Under et portrettintervju med Dagbladet ble han drapstruet av en mann som ikke likte det han mente var feminine trekk ved artisten.

Men det stoppet ikke Mo.

HELLERUDSLETTA: Tanita Kolås og Mo. Foto: Anders Grønneberg
HELLERUDSLETTA: Tanita Kolås og Mo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Sånn er artistlivet. Du møter folk som er glad i deg, og folk som ikke er glad i deg. Man kan ikke være redd for sånne ting.

- Blir du aldri redd?

- Jeg er menneskelig, så jeg kan være redd. Men den type ting er jeg ikke redd for. Men når jeg skal på scenen er jeg nervøs. Men det er bra å være nervøs. Da blir du skjerpa.
  Kjæreste
Selv om Mo har vært borte fra scenen og rampelyset i noen år, har han ikke blitt glemt. Han forteller at han fortsatt blir kontaktet av folk som er veldig begeistra for han. Men kjæreste har han ikke tid til, sier han.

- Selv om jeg har fått mange tilbud har jeg ikke tid. Jeg har fokuset et annet sted. Det er andre ting enn kjæreste som er viktig for meg, sier han.

Men Mo innrømmer at det ikke har stått på tilbud siden han entret rampelyset

- Jeg skal ikke gå inn på det i detalj. Men du kan jo gjette. Folk kontakter meg over alt. På facebook. På gata. Men fokuset mitt er musikken, sier han, og ler.

Melodi Grand Prix
Og nå er det musikken som er viktig for Mo, og han er klar for comeback. Når Melodi Grand Prix dras i kveld skal han framføre låta heter «Heal», som er skrevet av Laila Samuelsen.

- Låta beskriver meg og alt jeg har gjennomgått. Jeg håper den kan inspirere, sier Mo.

Han sier han både gleder - og gruer seg til opptredenen.

- Det blir noe nytt og annerledes for meg. Jeg er veldig takknemlig. Jeg har alltid syntes Melodi Grand Prix er spennende. Jeg skal gjøre mitt beste. Det er det eneste man kan forlange, sier Mo.

LIVVAKT: Mo har mottatt drapstrusler og har alltid med seg livvakt. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
LIVVAKT: Mo har mottatt drapstrusler og har alltid med seg livvakt. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer