Forsvar deg, hr. Komiker

Først ble hele Norges Piirka, framstilt av årets mest prisbelønte komiker Robert Stoltenberg, tatt av programmet under åpningen av et hotell i Molde. Og forleden besluttet TV2-sjef Kåre Valebrokk å stanse reprisen på «Torsdagsklubben» fordi han mente humoristen Otto Jespersen gikk for langt i sin monolog om Kjell Magne Bondevik.

BONDEVIK HAR KALT Jespersen «feig» og «ondskapsfull». Han betegner innslaget som mobbing og understreker at man i Norge driver en antimobbekampanje som undergraves av typer som Jespersen. Her begår Bondevik et drøyt stykke sammenlikning. Norges statsminister bør være i stand til å tåle mobbing bedre enn skolebarn med lav sosial status i klasserommet. En statsminister må faktisk være i stand til å bite i seg det meste av satire; når det er opplagt at det dreier seg om satire. For en makthaver som blant mye annet sender norske soldater i krig, bør utfall av denne typen høre til livets bagateller.

DET VIRKER SOM om Bondevik har en litt uklar mediestrategi. På den ene siden lar han seg fornærme av en billig provokasjon på TV, på den andre siden står han fram med en av sitt livs største private tragedier i omgivelser som er mildt sagt upassende. Jeg tenker på oppslaget i Se og Hør for et par uker siden, der statsministeren forteller om sorgen over sin avdøde mor og bidrar med private bilder. Oppslaget er klemt inn mellom en artikkel med tittelen «Nakenbilder har ødelagt mitt liv» og et oppslag med en nesten naken kvinne som heter Tara. Hvilken medierådgiver har vært i støtet her?

BONDEVIK HAR LIKEVEL et poeng når han sier at Jespersens «ironiske form unndras debatt». Den såkalte ironigenerasjonen av komikere - med «Åpen post» i spissen - nekter konsekvent å diskutere sin egen form. Så snart de blir avkrevd et visst alvor, blir de påfallende nervøse og svarer med en ny latter. Kom på banen, Jespersen! Forsvar deg mot regjeringen. Før den oppnevner et humorombud.