Forsvar for allmennkringkasting

Fokus på publikumstall kommer lett i et motsetningsforhold til allmennkringkastingens grunnverdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter lang tids leting fant NRKs styre fram til Einar Førdes etterfølger som kringkastingssjef. John G. Bernander får en viktig, men vanskelig jobb med å finne en balanse mellom motstridende ideer om hva allmennkringkasting bør være.

Allmennkringkastingen er Europas viktige bidrag til radio- og fjernsynshistorien. Allmennkringkasting ble utviklet i Storbritannia på 1920-tallet. Etter at staten i noen få år hadde stilt seg bak privat kringkasting, tok staten i 1926 et større ansvar og etablerte et offentlig kringkastingsselskap, BBC. BBC fikk monopol på kringkastingssendinger i Storbritannia. I utgangspunktet var det få føringer på innholdet, men BBCs første sjef, John Reith, definerte i teori og praksis hva han og BBC la i begrepet Public Service Broadcasting - allmennkringkasting. Et viktig element var folkeopplysning, og et krav var at programmene skulle bringes ut til hele landet. Myndighetene sikret økonomien gjennom en lisens som alle radiolyttere skulle betale, men BBC skulle drive den daglige programvirksomheten uten statlig innblanding. I praksis har kringkastingsselskapet også sikret at hovedtyngden av programvirksomheten ikke utfordrer kjernen i samfunnssystemet, selv om enkeltprogrammer kunne utfordre både sittende regjeringer og store deler av den politiske og økonomiske eliten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer