Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forsvar oss mot Forsvaret

JEG SKULLE STÅ PÅ ski i Hemsedal skisenter. Alt lå til rette for en fin og fredfull dag i løypene. Men hva er det jeg ser? En froskemann ved billettluka? Han står der, med svømmeføtter, dykkermaske, Rambokniv, selvfølgelig!, Rambokniv hører med, og mange andre krigseffekter, nok til å skremme vettet av en stakkars skikjører.

- Hei, jeg kommer fra Forsvaret, sier froskemannen.

- Jeg lurer på om du er interessert i å være med på en konkurranse i dag?

FORSVARET ER I KRISE. Norske 18-åringer er feite, de kan ikke svømme, de spyr etter to runder på 3000-meteren, de har ikke respekt for autoriteter, for eksempel autoriteten til en 20 år gammel sersjant fra Dokka med dun under nesa, tenk det!, ingen respekt. Det blir heller ikke skikkelig reint med dagens 18-åringer. Det følger med så mye smuss: dårlig hygiene, hasj, pornoblader, hjemlengsel.

De som ikke spiller gal ved sesjon, spiller gal etter noen uker på rekruttskolen. Alternativt får man vondt i ryggen, dårlig hørsel, dårlig syn, spisevegring. Alt for Norge.

MEN INGEN REGEL uten unntak. Det finnes noen få unge menn som tar 100 i benkpress og hilser korrekt på offiserer. Disse stolte soldatene fronter nå Forsvarets markedsføringskampanje. Jeg møtte flere av dem i Hemsedal skisenter. Og nå har de forflyttet seg - strategisk krigføring, vet dere! - til de videregående skolene. Målet er å endre ungdommens oppfatning av Forsvaret. Det skal hamres inn at Forsvaret er spennende, gøy, utfordrende, hører dere?, Forsvaret er kult! Og nå lander et Bell helikopter i skolegården, dørene åpnes, menn i stramme uniformer deler ut brosjyrer, viser en video om en vakker og smilende kvinne (ca 19 år) som kjører tanks.

Men det er vanskelig å presisjonsbombe ungdommen. Selv med bruk av sterke våpen som gratis helikoptertur, SMS-konkurranser og internett.

Det blir mer som et skudd i natten.

FOR HVA ER FORSVARETS FIENDE? Jo, flere generasjoners erfaringer med hvor kjedelig og meningsløs verneplikten er. Hvem har ikke hørt om de lange dagene på brakka, de lange nettene i knappeteltet, våpenpuss, skopuss, medsoldaten som snorker og, ikke minst, fenriken fra helvete?

En råflott markedsføringskampanje er ikke nok til å endre dette bildet.

LYKKE TIL MED SOMMERENS innrullering av vernepliktige. Jeg er sikker på at soldatene er færre og feitere enn noensinne.

Artikkelforfatteren er reportasjeleder i Dagbladet FREDAG.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media