Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Forsvar på ville veier

Klikk for ingress.

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet går til krig mot plagsomme journalister. I et hemmeligstemplet brev med overskriften «Innskjerping i forbindelse med lekkasjer til pressen», et brev VG heldigvis har fått tak i, gis det ordre om å skalke lukene og ikke snakke med pressen. Det har vært for mange lekkasjer fra forsvarssektoren de seinere åra, og det er uakseptabelt, mener departementsråden. Forsvarssjefen er bedt om å gi samme beskjed til sine underordnete.

Timingen er elendig. Regjeringen og departementene har de siste par ukene fått knusende kritikk fra Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund for manglende åpenhet og unødvendig hemmelighold. Forsvarsdepartementet er en versting, kom det nylig fram på Skup-konferansen, hvor Dagbladets Kristoffer Egeberg vant pris for avsløringer om ureglementert salg av marinefartøy til krigsherrer i Nigeria. Skandalen kunne vært unngått hvis Forsvaret hadde vært mer åpne da saken begynte å rulle. I stedet ble Egeberg motarbeidet og avvist.

Det er utallige eksempler på kritikkverdige forhold som aldri ville blitt kjent om det ikke var for lekkasjer. Flere av dem kan ha reddet liv, som Dagbladets avsløring av at nærmeste kirurg lå fire timer unna den norske leiren i Meymaneh. Eller at soldater i Afghanistan ble sendt i krig med ubrukelig miljøammunisjon, som attpåtil gjorde soldater syke. De afghanske tolkene hadde neppe fått opphold i Norge, hvis ikke VG hadde tatt opp saken.

Ubehagelig for Forsvaret, men nødvendig og til og med livreddende journalistikk som ikke ville vært mulig uten varslere. Lekkasjer er demokratiets sikkerhetsventil og en garanti mot et autoritært styresett. Når departementet oppfordrer til lukkethet, blir Norge mindre trygt. Feil og mangler blir ikke grepet fatt i. Vår sikkerhet er avhengig av en åpenhetskultur som gjør det mulig å varsle om kritikkverdige forhold.

Det er alvorlig at forsvarsledelsen har så liten respekt for grunnleggende demokratiske prinsipper. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide må snarest tilbakekalle brevet og gå i gang med å sikre at hennes departement etterlever lovens pålegg om offentlighet og ytringsfrihet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!