LEDER

Forsvar uten troverdighet

Regjeringens langtidsplan vil gi en hær som i overskuelig framtid er uten kampkraft og avskrekkende evne.

Sessvollmoen 20160705 Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var tilstede under forsvarets opptak og seleksjon hvor målet er å finne best kvalifiserte og mest motiverte elever til forsvarets skoler. Elev Kasper Kielland i forgrunnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Sessvollmoen 20160705 Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var tilstede under forsvarets opptak og seleksjon hvor målet er å finne best kvalifiserte og mest motiverte elever til forsvarets skoler. Elev Kasper Kielland i forgrunnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I går startet Stortinget forhandlingene om regjeringens forslag til langtidsplan for forsvaret. Det politiske sluttresultatet vil ha betydning for forsvarets struktur og kampkraft de neste 20 åra. I potten ligger det store beløp. Regjeringen vil øke bevilgningene til forsvaret med 165 milliarder kroner utover dagens nivå i 20-årsperioden. Viktigere enn selve summen er likevel den profil som langtidsplanen legger opp til. Hovedgrepet er svære investeringer i teknologisk avanserte og offensive våpensystemer: Nye kampfly, nye ubåter, mer aktive fregatter og nye overvåkingsfly med torpedokapasitet. I tillegg kommer en raskt ekspanderende og teknologisk avansert e-tjeneste. Satsingen er tydelig tilpasset NATOs og USAs behov, men har store mangler når det gjelder forsvaret av Norge.

Les også: Et forsvar som mangler kraft på bakken

Den nye teknologiske knyttneven har en større pris enn de milliardene som skal ekstrabevilges. 40 milliarder skal frigjøres ved innsparinger, 1 400 ansatte vil bli overflødige og elleve forsvarsanlegg skal legges ned. Kystjegerkommandoen og Sjøheimevernet skal avvikles. Samtidig er det helt uvisst hvilken plass hæren skal ha i vårt framtidige forsvarssystem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer