«House of the Dragon» på HBO Max

Forsvarer blodig og brutal scene

Etter premieren av «House of the Dragon» har spesielt én brutal scene fra serien skapt reaksjoner.

SERIE: Den nye traileren til den kommende serien «House of the Dragon» skaper stor entusiasme blant fansen. Vis mer
Publisert

OBS: Denne saken inneholder spoilere for deler av handlingen i første episode av «House of the Dragon».

Første episode av «House of the Dragon» ble tilgjengelig på HBO Max mandag. Til tross for at «Game of Thrones» til tider var svært brutal, ser også det samme ut til å være tilfellet med forløperen «House of the Dragon». Serien fokuserer på Targaryen-dynastiet, og handlingen er lagt omtrent 200 år før «Game of Thrones».

En brutal scene fra første episode har nå skapt reaksjoner. I serien trenger Kong Viserys (Paddy Considine) at en mannlig tronarving skal bli født for å føre dynastiet videre. Når hans førstefødte sønn skal bli født, blir imidlertid fødselen til Dronning Aemma (Sian Brooke) svært dramatisk.

I scenen der Aemma skal føde ligger barnet i seteleie, og det blir utført keisersnitt. Inngrepet blir også kryssklippet med en turnering som blir arrangert for å feire kongens førstefødte sønn.

Før inngrepet får Viserys valget mellom og enten ofre én, eller miste begge. Det var da en sjanse for at barnet kunne reddes. Kongen velger da at barnet skal ut.

Sekvensen ender med at dronning Aemma blør i hjel, mens sønnen overlever én dag. I en scene ses dronninga død i senga, mens senga og nedre del av hennes kropp er fylt med blod. Ved hennes side står kongen og holder henne i hånda.

På dette tidspunktet var sønnen i live, og en lege kommer inn og sier:

- Gratulerer, deres nåde. Du har fått en sønn.

BRUTALT: Dronning Aemma og sønnen Baelon dør etter fødselen som vises i «House of the Dragon». Foto: Ollie Upton / HBO
BRUTALT: Dronning Aemma og sønnen Baelon dør etter fødselen som vises i «House of the Dragon». Foto: Ollie Upton / HBO Vis mer

- Grafisk og voldsom

Etter episoden ble vist har flere på sosiale medier kritisert scenen for å være svært grafisk, mens andre har poengtert at kongen tar et valg, uten å forhøre seg med barnets mor.

Film- og tv-anmelder i Dagbladet, Christopher Pahle, har sett første episode av serien. Når han blir spurt om det var noen scener han la spesielt merke til, så er det fødselsscenen han nevner.

- Den er grafisk og voldsom. Jeg regner med at mange synes den er ubehagelig å se på.

Pahle sier han trodde scenen skulle legges opp til et etisk dilemma, og at kongen velger sin ufødte sønn på bekostning av konas liv.

- Han vil ha en mannlig arving for enhver pris. Da kommer konas liv i andre rekke, sier Pahle.

- Det kjennes litt som et hult dilemma. Alt ligger til rette for at hun sannsynligvis hadde dødd uansett, sier Pahle.

På spørsmål om det var et overraskende grep, svarer Pahle:

- Jeg føler ikke de har så mange steder å gå når det gjelder å være grafiske og drøye. «Game of Thrones» har vært så brutalt, grotesk og drøyt. På et eller annet tidspunkt blir man litt nummen for det, sier Pahle.

Forsvarer valget

Serieskaper Ryan Condal har overfor Vanity Fair forklart om bakgrunnen for at de ville ha sekvensen med i serien.

- Den er ment for å vise de vanskelige temaene i denne perioden. I «Fire and Blood» (Boka fra George G.R.R Martin, journ.anm.) var det veldig mange vanskelige fødsler. Det var noe vi ville bringe videre til sesongen, sier Condal.

Han sier videre at å føde på den tida handlinga i «House of the Dragon» utspiller seg er under forhold uten moderne hjelpemidler.

- Vi ville dramatisere det. Vi mener du ser masse vold av alle typer i Westeros, men det er en spesifikk vold med barnefødsler, selv barnefødsler som til slutt går bra. Vi ville også vise at Viserys skulle ta et valg. Det var veldig viktig å få ham til å være aktiv deltaker i det som skjedde med Aemma og Baelon.

NB! SPOILERE: Spesielt én scene fra den nest siste episoden av «Game of Thrones», får fansen til å reagere kraftig. Tronetid-panelet argumenterer for at dette likevel var et riktig valg av serieskaperne. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer