Forsvarer fylla

Både hiphopperne i Equicez og Jan Ove Ottesen fra Kaizers Orchestra fnyser av prektige norske artister.

Les også: Opprør mot artistfylla

Jan Ove Ottesen i Kaizers Orchestra hadde drukket ei flaske vin før han delte ut Spellemannprisen til Bjørn Berge - og forsvarer sitt alkoholforbruk.

- Så lenge jeg gjør jobben min ordentlig, spiller det ingen rolle om jeg har drukket eller ikke, sier Jan Ove Ottesen.

- Vi er ikke med på en fest. Det er faktisk vi som skal lage den. Derfor drikker vi gjerne øl, vin eller sprit før og under konserten, sier Ottesen.

Han synes St. Thomas framstår som en versting som er blitt nyfrelst. Samtidig lurer han på hva slags miljø Jaga Jazzist beveger seg i, som stadig blir tilbudt dop på jobb og hevder at norske artister opptrer arrogant og ruser seg offentlig.

Stil og verdighet

Også hiphopperne Cast og F'EM One i Equicez er provosert av artister som Line Horntveth, Ole Paus, Gåte og St. Thomas. Deres debutalbum «State of Emergency» er i salg fra mandag. Equicez satt i salen under Spellemannprisen som nominerte i klassen for beste hiphop-plate. De reagerte ikke negativt på Paperboys' oppførsel under utdelingen.

- Dette er en jobb hvor man kan ruse seg og samtidig gjøre en god jobb. De som sitter hjemme i stua er også fulle. Vi har ikke noe ansvar for noen, mener både Cast og F'EM one.

- Har dere ikke et ansvar som rollemodeller?

- Folk må selv finne ut hvem som er gode rollemodeller. Vi sier at man kan gjøre hva man vil. Det viktigste er at man tenker selv. Det blir feil å skape seg et image som snill og streit hvis man ikke er det. Hvis du ikke har stil og verdighet, så skal du ikke ta på deg ei falsk maske, sier Cast.

Forfatteren Herman Willis påpeker at plateartister har vært rølpete siden Rolling Stones slo igjennom på 60-tallet. Willis mener det finnes to tradisjoner når det gjelder utagerende stjerner:

Bob Dylan

- Stones var det første bandet som fikk et bad boy-image. Det ble konstruert av manageren Andrew Loog Oldheim, som ville skape det motsatte av de veloppdragne gutta i Beatles. Oldheim ga Stones beskjed om å drikke og pisse i full offentlighet. Den samme taktikken brukte Malcolm McLaren med Sex Pistols.

Den andre tradisjonen sporer Willis til det amerikanske beatforfattermiljøet.

- Dylan valset rundt på hasj og amfetamin. Leonard Cohen hører også med her. Og Elvis Costello. Han var i en periode dopa og dritings hele tida, mener Willis.

FESTER: Cast (til venstre) og F'EM One i plateaktuelle Equicez mener at Line Horntveth i Jaga Jazzist, Ole Paus, St. Thomas og Gåte dummer seg ut når de kritiserer bruken av alkohol og narkotika i det norske musikkmiljøet.