«Med Monsen på villspor» på NRK

Forsvarer helikopterbruk

Beslutninga om å hente Gjert Ingebrigtsen med luftambulanse under en episode av «Med Monsen på villspor» skapte reaksjoner. Tirsdag var saken tema i Kringkastingsrådet, der NRK forsvarte helikopterbruken.

KRITIKK: Avgjørelsen om å hente Gjert Ingebrigtsen under en episode av «Med Monsen på villspor» fikk kritikk. Foto: Marius Arnsen / NRK
KRITIKK: Avgjørelsen om å hente Gjert Ingebrigtsen under en episode av «Med Monsen på villspor» fikk kritikk. Foto: Marius Arnsen / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en episode av «Med Monsen på villspor» ble gjest Gjert Ingebrigtsen hentet av luftambulanse etter å ha fått sterke smerter i anklene. Turen i nærheten av Jostedalsbreen førte til vonde ankler, og i kombinasjon med høydeskrekk, ble det stopp for friidrettstreneren. Hendelsen førte til at NRK innså at Ingebrigtsen ikke klarte å fullføre turen. Han ble derfor hentet med luftambulanse.

Tirsdag ble saken tatt opp i Kringkastingsrådet. Der ble avgjørelsen diskutert, og NRK forsvarte avgjørelsen om bruk av luftambulansen.

Klagen rådet mottok var svært kritisk til at luftambulansen ble tilkalt, men klager mente også at det ble omtalt som et lett tilgjengelig alternativ for produksjonen.

- Ingen måte ønskelig

Innholdsprodusent i NRK, Håvard Jensen, redegjorde for avgjørelsen under tirsdagens møte. Han forstår at noen reagerer på at et redningshelikopter hentet Ingebrigtsen ned fra fjellet.

- Det er første gang vi har opplevd noe slikt. Det er på ingen måte ønskelig fra vår side, sier Jensen.

Han la til at de har med et selskap som er ansvarlig for sikkerheten under hele turen, som både er med på planleggingen og underveis i produksjonen. Da det sa stopp for Ingebrigtsen påpekte Jensen at det ikke var fare for liv og helse. Men at om turen skulle fortsatt videre kunne det skapt en farlig situasjon.

- Vi var akkurat innafor nasjonalparkgrensa, og der man ikke rekvirere et sivilt helikopter.

Sikkerhetssjefen for turen ringte ambulansetjenesten, som responderte med at de skulle løse situasjonen, forklarer Jensen. Ambulansetjenesten tok den endelige avgjørelsen om å sende luftambulansen for å hente Ingebrigtsen.

ENDRINGER: Har du fått med deg de nye endringene i Dagsrevyen? Video: NRK Vis mer

Reagerte

Avgjørelsen om å hente Ingebrigtsen med luftambulanse skapte reaksjoner, blant annet fra lege Per Helge Måseide. Han har tidligere vært rekvirent av luftambulanse og redningshelikopter.

- Ingebrigtsens dårlige sko og høydeskrekk kunne vært avdekket før turen. Arr. (arrangør) burde hatt beredskap for dette, skrev Måseide på Twitter etter episoden var sendt

Han mente det burde vært leid et privat helikopter for å frakte Ingebrigtsen ned fra fjellet.

- Det verken Monsen, Ingebrigtsen, produksjonsselskapet eller NRK synes å reflektere over er konsekvensene av å formidle at man kan ringe medisinsk nødtelefon 113 uten å være alvorlig syk eller å ha en tilstand som vil forverres, skriver Måseide og nevner smerter og hypotermi som eksempler.

Han la også til:

- Ingebrigtsens blå tå og høydeskrekk er så langt unna barnelegers rekvirering av kritisk syke som du kan komme. Men gjort er gjort. Betal til et godt formål og hev egen-beredskapen neste gang, skrev Måseide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer