Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The House that Jack built:

Forsvarer Lars von Triers seriemorderfilm

- Han vil ha deg til å oppleve filmen på en svært forstyrrende måte, og det synes jeg faktisk er ok, sier Matt Dillon.

STERKE REAKSJONER: Seriemorderfilmen «The House That Jack Built» fikk over hundre publikummere til å forlate premieren i Cannes i går. Video: Zentropa Vis mer

Regissør Lars von Triers film «The house that Jack built» skapte sterke reaksjoner da den hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i går. Over 100 personer forlot visningen før filmen var ferdig, og på vei ut skal flere ha gitt uttrykk for at de mente filmen gikk over en grense.

Adjektiv som «avskyelig», «pretensiøst» og «kvalmende» satt også løst på Twitter.

Filmen handler om en seriemorder, og har flere uttværede og ubehagelige drapsscener, der menn, kvinner og barn ligger livløse igjen.

- Utfordrer publikum

Men filmen er også en givende kreativ opplevelse, mener hovedrolleinnehaver Matt Dillon. Til danske DR forklarer han at filmen utfordrer publikum.

- Når mennesker gjør onde handlinger, er det en form for trang. De blir nødt til å gjøre det. Uansett om det er å drepe folk, som i denne filmen, eller å spise for mye kake, sier Dillon til DR, og beskriver en scene hvor Jack ikke klarer å la være å dra tilbake til gjerningsstedet.

- Mange av oss kan nok relatere til det på et eller annet nivå, sier Dillon.

Han forklarer også at man ikke kan være mer ond enn Jack, og at han selv kjempet med en scene som nesten fikk ham til å trekke seg fra filmen, fordi Trier ville ha den til å være gjennomført ubehagelig.

- Han vil ha deg til å oppleve den på en svært forstyrrende måte, og det synes jeg faktisk er ok, sier Dillon.

Applaus og buing

Ifølge Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad, som var i salen i Cannes, reagerte de som ble igjen i salen ulikt da rulleteksten gikk over lerretet. Noen svarte med taktfast applaus, og andre med høylydt buing.

Hun forstår godt at flere reagerte.

- Filmen handler om en seriemorder som dreper menn, kvinner og barn, og det er scener der som er veldig vanskelige å se på. Lars von Trier går inn for å vekke reaksjoner i publikum og tråkke over grensene deres, og det gjorde han også nå, sa Hobbelstad, tirsdag.

I sin anmeldelse kaller hun «The House That Jack Built» en film man «ikke klarer å se på, og samtidig ikke kan ta øynene fra».

Premieren av «The house that Jack built» markerte at Lars von Trier er tilbake i Cannes, etter å ha vært utestengt fra festivalen siden 2011. Da kom han med uttalelser om Hitler og jøder som førte til at festivalen erklærte ham «persona non grata».

Den danske filmregissøren er kjent for å ha jobbet innenfor Dogme95, et manifest som krever forenklede virkemidler som håndholdt kamera, naturlig lys, 35mm fargefilm og utelukkende location-opptak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media