Forsvarer «Star Wars»

CANNES (Dagbladet): - Det er meningen at skuespillet skal være teatralsk, sier George Lucas om kritikken mot hans nye «Star Wars»-film. Men han tror ikke «Star Wars Episode II - Klonene angriper» vil sette nye besøksrekorder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For den store kinokrigen - der «Titanic» fortsatt er vinneren, med et verdensomspennende billettsalg på 15,3 milliarder kroner - er like tøff som Lucas' edle jediers kamp om galaksen. Og i år er den tøffere enn noensinne; «Spider-Man» har spilt inn 1,9 milliarder kroner etter bare ti dager på kino i USA og er i ferd med å klatre helt til topps på besøksstatistikken.

- Vi regner ikke med å sette nye rekorder, men jeg er sikker på at filmen kommer til å gå godt kommersielt. De spådde at den forrige «Star Wars»-filmen ville gå dårlig også, men den ble vår største suksess hittil.

23 milliarder

George Lucas har grunn til en viss arroganse, for er det noe hans «Star Wars»-serie har vært, så er det en økonomisk gullgruve. De fire filmene har spilt inn nesten 23 milliarder kroner siden 1977. Spørsmålet er hvor på statistikken over de mest innbringende filmene «Star Wars episode II - Klonene angriper» vil plassere seg.

Milliardene har Lucas blant annet brukt til å etablere selskapet Lucasfilm ved siden av det etablerte studiosystemet, der han selv har full kunstnerisk og økonomisk kontroll.

- Så jeg behøver ikke engste meg så mye for billettsalget.

Heldigital

Sannsynligvis bryr han seg ikke så mye om hva filmkritikere sier heller, for «Star Wars» har sin faste tilhengerskare som - i likhet med deler av premierepublikum i Cannes torsdag - klapper allerede når Lucasfilms logo kommer på lerretet før filmen starter. Cannes-visningen var heldigital, ikke en meter film i spolen.

- Hva sier du til påstandene om at filmpoesien forsvinner?

- Uten digital teknikk kunne jeg ikke ha laget denne filmen. Og husk; all kunst er teknikk, det digitale er bare et nytt redskap som gir kunstnere nye muligheter.

Bevisst teatralsk

Og nye begrensninger, noe skuespilleren Ewan McGregor - som spiller Obi-Wan Kenobi i de to siste filmene - har klaget over. Å stå foran en nøytral bakgrunn, der data-animatørene seinere skal legge inn romskip og planer, og spille mot et usynlig monster, er ikke like inspirerende som å spille Shakespeare på scenen.

- McGregor syntes det var tidkrevende. Men foran en bluescreen kreves samme teknikk som på teaterscenen. Og skuespillet er bevisst holdt i en teatralsk stil, dette er ikke method acting, som man er vant med i amerikansk film, sier Lucas.

Krever kvalitet

En av grunnene til at han ikke forventer rekordbesøk, er at Lucas har begrenset antall premierekinoer for «Star Wars episode II - Klonene angriper» i USA. Mens «Spider-Man» gikk opp i 7500 saler, nøyer Lucas seg med 6000, etter eget utsagn fordi det ikke finnes flere kinoer med godt nok teknisk anlegg.

- Jeg vil være sikker på at publikum får en best mulig opplevelse, sier filmskaperen - som selv er den øverste autoritet på lyd og bilde.

Det er Lucasfilm som utsteder det ettertraktede THX-sertifikatet til kinoanlegg verden over.

Når han om noen år er ferdig med den siste episoden av sin seks filmers serie om stjernekrigen, skal Lucas - overraskende nok - lage kunstfilm.

- Det kommer til å bli veldig forskjellig fra det jeg hittil har gjort. Det er sagt at verden mistet en stor regissør da jeg startet med «Star Wars»-filmene, sier George Lucas.

KINOVINNER: Uansett hva kritikerne mener om George Lucas' «Star Wars»-filmer, så blir de publikumsvinnere. «Star Wars episode II - Klonene angriper» har premiere i 74 land i helga og vil ganske sikkert bli en av verdens mest sette filmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer