<strong>NOK ET HAVARI:</strong> Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har ingen oversikt over sextrakassering og overgrep i Forsvaret. Her svarer han på spørsmål etter at fregatten Helge Ingstad havarerte.
Foto: Alexander Øvrebø / NTB scanpix
NOK ET HAVARI: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har ingen oversikt over sextrakassering og overgrep i Forsvaret. Her svarer han på spørsmål etter at fregatten Helge Ingstad havarerte. Foto: Alexander Øvrebø / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Forsvaret har ingen kontroll på sextrakassering og overgrep

Dagbladet mener: At Forsvaret svikter på dette området er virkelig en krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa han var overrasket og ble forbanna da den såkalte MOST-undersøkelse blant 8800 militære avdekket at 160 menn og kvinner i Forsvaret sa de hadde blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt det siste året. Flere har fortalt om seksuell trakassering og mobbing. Her er det problemer i alle ledd, konkluderte likestillingsombudet. Dagbladet har funnet en oppsiktsvekkende forklaring på hvordan en slik ukultur har kunnet feste seg og gå under radaren. Det er ikke rart forsvarssjefen er overrasket.

Forsvaret har rett og slett ingen samlet oversikt over sextrakassering og overgrep. Ledelsen aner ikke hvor mange saker som er meldt inn eller hvordan de er håndtert. Det finnes heller ikke et strømlinjeformet system for hvordan slike saker skal håndteres. Graving i ulike registre tyder på at her er det store mørketall. Militærpolitiets tall avviker fra de offisielle og viser en nær dobling av antall tilfeller på fem år. MP-tallene viste dessuten at det er de groveste tilfellene som øker mest. Forsvaret kunne heller ikke svare på hvilke sanksjoner som hadde blitt ilagt.

Da MOST-tallene ble lagt fram for et par uker sida avviste Bruun-Hanssen at svarene avdekket et strukturelt problem. Han hevdet at ingen undersøkelser eller tallmateriale tydet på det. Men hvordan kan han være så sikker når Forsvaret fullstendig mangler oversikt og tallene spriker? Generaladvokaten opplyser at det eksisterende systemet er laget for å sørge for at folk kommer i tide og oppfyller sine oppgaver, ikke for å håndtere slike saker. Det betyr at folk kan flytte på seg uten at slike alvorlig personalsaker nødvendigvis blir med videre.

Metoo-bevegelsen har avslørt at arbeidslivet generelt er dårlig rustet for å håndtere sextrakassering. At Forsvaret svikter på dette området er virkelig krise. Forsvaret har ansvar for unge mennesker som er prisgitt et hierarkisk og autoritært system under ledelse av befal som ikke er mye eldre. Uten krystallklare rutiner og transparens, er dette oppskriften på maktmisbruk og overgrep. Det er urovekkende at Forsvaret ikke i det minste ble mer bevisst farene i forbindelse med innføringen av kjønnsnøytral verneplikt.

Forsvarssjefen burde ikke blitt overrumplet. De enkle spørsmålene Dagbladet stilte, burde andre i ledelsen ha stilt forlengst. Når det ikke har skjedd, forteller det om hvorfor ukultur oppstår og overgripere beskyttes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer