SVARER STATSRÅDEN:  Kurt A. Låbakk går løs på forsvarsminister Ine Eriksen Søreides  langtidsplan for forsvaret. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SVARER STATSRÅDEN:  Kurt A. Låbakk går løs på forsvarsminister Ine Eriksen Søreides  langtidsplan for forsvaret. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Forsvaret må kunne forsvare

Kan vi satse alt på en allianse som ikke er det den var for 25 år siden?

Meninger

Forsvarsministeren forsvarer i sitt innlegg i Dagbladet regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret. Innlegget havner inn i gråsonen, der hun misleder med sine utsagn. Innlegget framstår som usant på de viktige områdene og litt sant på det som er opplagt. Hvem er det Ine E. Søreide forsøker å overbevise?

MENER STATSRÅDEN BOMMER: Kurt A. Låbakk.
MENER STATSRÅDEN BOMMER: Kurt A. Låbakk. Vis mer

I beste tåkeleggingsstil forsøker hun å levne oss liten tvil: «Regjeringen har gjort et meget godt stykke arbeid.»

«Langtidsplanen har fått mye ros», skriver Søreide. Fra hvem? Hun prøver også å fjerne kritikken ved å si at den er følelsesdrevet: «Kritikken er forutsigbar og i hovedsak fra de berørte.»

Som om det ikke var nok, så kommer hun og med en overraskelse: «Noen mener faktisk at vi er for aggressive.»

Det fagmilitære rådet fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen er klart og tydelig: 180 milliarder over 20 år.

For disse milliardene skulle Norge få et nøkternt førstelinjeforsvar. Konsekvensene om ikke, et ytterligere svekket forsvar.

Regjeringens forslag er i realiteten 125 milliarder. Dere sier 165, men her skal Forsvaret selv spare 40 milliarder.

Så da fortsetter underfinansieringen. En sender Forsvaret inn i nye kuttrunder og fortsatt nedbygging av kapasiteter. Seigpiningen er ikke over.

Langtidsplanen er en omstilling = nedleggelse og fjerning av kapasiteter. Bort med kystjegerkommandoen, Orion-flyene, Skjold-klassen, mineryddere, ubåter, 11 baser, redusere HV med 12000 og så videre. Det er mildt sagt søkt å si at man får økt forsvarsevne og at dette er en historisk satsing.

«Et nasjonalt forsvar er umulig og sikkerhetspolitisk utenkelig» sier du. Vel, ikke ifølge forsvarssjefen.

Frykten var hordene, veltende innover våre grenser. Men slik er ikke konflikter lenger. Om Søreide kan forklare oss følelsesdrevne hvordan en konflikt arter seg? Når avskaffet verden invasjon?

Teknologisk forsprang har vi, men kan soldater erstattes med teknologi, som i Afghanistan og Irak? Hva gjør du når en ubåt (som ikke er russisk) dukker opp i Oslofjorden og vår teknologiske overlegenhet trener i nord? Sende en drone? Benekte alt? Dette er skremmende naivt.

Samarbeid og trening med allierte er viktig. Men hvordan håndtere en situasjon lik den i Ukraina, når du ikke har styrker lenger?

Hvor lenge varer våre 5000 soldater - spesielt nå som «Hæren» er sendt østover? Hvor går vår smertegrense? Kan vi satse alt på en allianse som ikke er det den var for 25 år siden? Er planen å sende de autonome dronene, utstyrt med kamera, høyttaler, mikrofon og et gevær?

Søreide vil fortelle oss sin versjon av sannheten. Vi må tro på at det satses på forsvar, både struktur, finansiering og framtidsretting.

Søreide gjør feil. Hun bygger fortsatt ned, hun reduserer kampkraft og forsvarsevne, og hun vet det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.