Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsevnen:

Forsvaret på riktig vei

Forsvarsevne måles i antall kampklare soldater, fregatter, ubåter og overvåkingsfly. Ikke antall kvadratmeter bygg spredd på flest mulige steder.

ØVDE: I 2017 øvde Forsvaret mer, og det ble flere kampklare soldater, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra fjorårets «Øvelse Hovedstad», en ukelang militærøvelse i Oslo og i deler av Akershus, Telemark og Buskerud. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ØVDE: I 2017 øvde Forsvaret mer, og det ble flere kampklare soldater, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra fjorårets «Øvelse Hovedstad», en ukelang militærøvelse i Oslo og i deler av Akershus, Telemark og Buskerud. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Regjeringen er av enkelte kritisert for at aktiviteten for overvåkingsflyene var lavere i 2017. Det er en forbigående situasjon. Det skal investeres 10 milliarder kroner i fem nye overvåkningsfly P-8A Poseidon. Verdens mest moderne maritime overvåkingsfly. Overvåkningsflyene vil styrke norsk suverenitetshevdelse, etterretning og alliert situasjonsforståelse.

Senterpartiets alternative langtidsplan for Forsvaret inneholder ikke et ord om nye overvåkingsfly. Senterpartiet er opptatt av å konservere eksisterende basestruktur og neglisjerer at Forsvaret må tilpasses og endres for å opprettholde forsvarsevnen. Forsvarsevne måles i antall kampklare soldater, fregatter, ubåter og overvåkingsfly. Ikke antall kvadratmeter bygg spredd på flest mulige steder.

Regjeringen har bevilget store beløp til å sette materiellet i stand. Grunnmuren repareres. Forsvarets reservedels- og ammunisjonslagre fylles opp. Vedlikeholdsetterslepet er kraftig redusert.

Dette har gitt økt operativ evne i Forsvaret. Ifølge Forsvarssjefen har alle forsvarsgrenene nå flere styrker tilgjengelig for oppdrag enn i 2016.

Aktiviteten øker i store deler av Forsvaret. Antallet øvingsdøgn i Hæren økte fra 2016 til 2017. Marinens fartøy seilte betydelig mer i 2017 og antall seilingstimer er økt fra 33480 til 35976. I 2017 foregikk hele 48 prosent av Sjøforsvarets øvingsaktivitet i Nordområdene. En solid økning sammenliknet med situasjonen for noen år siden.

Regjeringens satsing på Forsvaret har økt tilstedeværelsen og forsterket suverenitetshevdelse i Nordområdene. Nordområdene er Norges viktigste strategiske interesseområde. Og Norge er NATO i nord.

Også landmakten øvde mer i 2017, i tett samarbeid med våre allierte. Allierte styrker settes bedre i stand til å operere i Norge dersom det skulle bli nødvendig. I løpet av kort tid opprettes et nytt jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger og en ny kavaleribataljon i Porsanger.

Hæren får nytt artilleri, nytt kampluftvern, samt annet nytt hypermoderne materiell. Heimevernet får tyngre våpen, nye kjøretøy, nytt utstyr og en ny logistikkløsning.

Forsvaret er beviselig snudd fra nedbygging til oppbygging.

2017 var et godt år for Forsvaret. Regjeringen skal sørge for mer av samme medisin i 2018.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media