Forsvarets ansvar

Forsøket på å klistre det hele til en utro tjener har ikke lykkes.

MÅ SVARE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)
MÅ SVARE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)Vis mer
Meninger

Etter en to dager lang maratonhøring i Stortinget om Forsvarets salg av militært materiell til utlandet, har kontroll- og konstitusjonskomiteen ennå ikke kommet til bunns i saken. Til tross for at det er komiteens andre høring, og alvoret burde ha sunket inn etter stadig nye avsløringer av irregulære salg, mangler fortsatt sentral dokumentasjon som på mystisk vis har forsvunnet. Nåværende og tidligere statsråder og forsvarstopper kan fremdeles ikke gi en rimelig forklaring på hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy havnet hos paramilitære i Vest-Afrika. Det er også solgt militære lastebiler til Eritrea i strid med FNs våpenembargo. 30 beltevogner har havnet i krigsherjete Sudan, og salg av to F5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr er meldt til Økokrim.

En tidligere saksbehandler i Forsvarets logistikkoperasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalget. Han snakket for første gang offentlig under høringen. Etter hans og flere andres vitnemål ble det åpenbart at sentrale medarbeidere i både departementet og Forsvaret har visst eller burde visst at salgene ikke var etter boka. Det ble fortalt om et voldsomt press for å avhende materiell. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen bedyret at det selvsagt skulle skje etter regelverket, men innrømmet at kontrollrutiner og styring hadde sviktet i noen tilfeller. Det er mildt sagt.

Forsvarssjefen gjorde sitt beste for å avdramatisere saken. Han omtalte Nigeria-båtene som rustne holker uten større militær betydning enn et passasjerskip på Vestlandet. Det virket som Bruun-Hanssen ennå ikke har forstått alvoret, eller kanskje er det nettopp det han har gjort. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har slitt med å få nødvendig informasjon fra sin egen etat i arbeidet med å rydde opp, og det
har vært åpen strid mellom henne og forsvarssjefen om materiale hun har oversendt Stortinget. Det er en uholdbar situasjon.

Etter avsløringene har regelverket blitt strammet ytterligere inn, og salg av utrangert materiell skal nå flyttes til en egen etat i departementet. Klarere kan det ikke sies at Forsvaret har vært på ville veier. Flere vitnemål fortalte dessuten om en ukultur med kameraderi og utfrysing av varslere. Forsøket på å klistre det hele til en utro tjener i en underbemannet avdeling har ikke lykkes. Det bør få konsekvenser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 844177903


Varnish cache server