Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forsvarets forum

De høytflygende, liberalistiske idealene i Frp møter en kontrollert landing hos partileder Siv Jensen.

FEIRET: Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FEIRET: Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret ble den altoverskyggende saken på helgas Frp-landsmøte. Under Siv Jensens partiledertale lørdag var det en hilsen til de relativt få utstasjonerte soldatene i Irak som trener opp irakiske styrker, som fikk den kraftigste, spontane applausen. Debatten ble gjennom helga preget av frykten for nedbygging av forsvaret, og partiet endte opp med en resolusjon som ber om å bruke to prosent av BNP på forsvaret innen 2024. Det er mer enn Høyre stemte for forrige helg. De vedtok også toprosent-målet, men bandt seg ikke til noe årstall. Frp stemte også for å gi forsvarssjefen de 180 milliardene han mener trengs for å skape et bærekraftig forsvar av landet. Pengene skal bevilges over en 20-årsperiode.

Fremskrittspartiet viser igjen i at de er best på å love bort kostbare satsninger. Kun en enslig representant på talerstolen på tampen av landsmøtedagen lørdag, minnet forsamlingen på at det også er et poeng å tenke over hvordan pengene i forsvaret brukes.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde førte an i sin tale, med en kraftig oppfordring til finansminister Siv Jensen om å finne de nødvendige pengene til satsningen: 14,7 milliarder neste år. Han hadde med seg forslag til inndekning: Kutt i sykelønn til 80 prosent som han mener vil gi 10 milliarder i utgiftskutt for staten, kutte fem milliarder i bistand, kutte kontantstøtten og til slutt: kutte pressestøtten på 300 millioner. Det siste monner ikke mye, knapt en flyvinge på en F35, men det var vel en hjertesak.

Disse inndekningene ble det naturligvis ikke stemt over på landsmøtet. Partiet fortsetter å være gavmild på både utgifts- og inntektssiden i budsjettet, til tross for stupende oljeinntekter. Mange krefter i partiet ønsker å barbere velferdsstaten, blant annet den nye Fpu-formannen som vil fjerne folketrygden. Den liberalistiske tradisjonen har fortsatt en sterk posisjon i partiet. De høytflygende idealene møter likevel en kontrollert landing hos Siv Jensen som ikke vil snakke om kutt - annet enn i skatter og avgifter. Pengene skal heller hentes i form av en ikke helt klart definert effektivisering, som til nå kun har ført til en eskalering av antallet byråkrater under den nåværende regjeringen.

Det forteller oss at partiet ikke har noen ambisjon om å være et økonomisk, ansvarlig parti. Men det er heller ikke å forvente. Det var ikke en drøm om ansvarlighet som trakk landsmøtedelegatene til Gardermoen denne helgen, med den for anledningen avgiftsfrie parkeringen. Møtet ble akkurat det det skulle være: en feiring over et Frp i medvind, som er seg selv likt etter to og et halvt år i regjering.

Hele Norges coronakart