Forsvarets husleiekostnader

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAGBLADET HAR

den siste tiden presentert to artikler knyttet til Forsvarsbyggs prispolitikk og konsekvensene dette har for økonomien til Forsvaret. Artiklene er svært unyanserte og inneholder faktafeil. Forsvarsbygg ønsker med dette å klargjøre de faktiske forhold knyttet til husleie i Forsvaret.

Forsvarsbygg overtok forvaltning, drift og vedlikehold av eiendommer, bygg og anlegg (EBA) i Forsvaret 1. januar 2002. Forsvarsbygg ble opprettet ved en sammenslåing av Forsvarets bygningstjeneste og 46 forvaltningsledd fra Forsvaret. Hensikten med opprettelsen av Forsvarsbygg var å redusere Forsvarets totale kostnader til EBA. Kostnadsbevissthet rundt EBA har ført til at Forsvarets arealer er redusert fra 6 til 4,4 millioner kvadratmeter. Samtidig har Forsvarsbygg effektivisert sin virksomheten.

Dette har til nå gitt Forsvaret en total husleiereduksjon på cirka 147 millioner kroner. Husleien som Forsvaret betaler er kostnadsdekkende og er langt under markedspris. Gjennomsnittlig pris for husleie på for eksempel kontorarealer i Forsvarsbygg, uavhengig av geografisk plassering er 325 kroner kvadratmeteren per år i 2004, inklusiv avskrivninger. I det sivile markedet varierer prisen på kontorarealer mellom 600 og 2 500 kroner kvadratmeteren per år.

Dagbladet har gjennom artiklene lagt frem noen enkelttilfeller som eksempler på Forsvarsbyggs «dårlige» prispolitikk. Eksemplene er feil. Eksempelvis betaler Forsvaret isolert sett 380 kroner per år for en sandsekkbu i Steinsjøfeltet, ikke 6000 kroner som har blitt hevdet.

Innføring av husleie for 13 000 bygg og anlegg i Forsvaret byr på en rekke utfordringer. Det som imidlertid er viktig å presisere er at husleiekostnadene i Forsvaret går ned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer