Forsvarets langtidsplan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TALE HUNGNES,

leder i Changemaker, skriver i et innlegg i Dagbladet 22. mars at den nylig fremlagte langtidsplanen for Forsvaret betyr en nedprioritering av FN. Dette er ikke riktig. Langtidsplanen for det norske Forsvaret for de neste fire år, er innrettet etter hvordan vi hjemme i Norge skal sørge for best mulig sikkerhet for våre innbyggere. For Norge er det viktig at internasjonale sikkerhetsutfordringer finner sin løsning innenfor en bred internasjonal konsensus. I dette ligger det to ting. For det første en erkjennelse av at vår sikkerhet ikke er løsrevet fra resten av verden. For det andre en klar vektlegging av FN som et globalt og overordnet sikkerhetspolitisk fastpunkt.

Fra FNs side har det vært ønskelig at regionale organisasjoner som EU og NATO har påtatt seg større ansvar for den faktiske gjennomføringen av militære operasjoner, mens FN gir mandat og folkerettslig forankring. Denne arbeidsdelingen svekker ikke, men styrker FNs handlekraft. Det er altså ikke riktig som Changemaker antyder at det er et motsetningsforhold mellom operasjoner under ledelse av FN, og operasjoner som er FN- mandatert, men under ledelse av organisasjoner som NATO eller EU.

Regjeringen og Forsvarsdepartementet markerer klart hva som er viktig og riktig for Norge. Det avgjørende er at militære operasjoner med norsk deltakelse har et tilstrekkelig folkerettslig grunnlag. Grovt sett kan et slikt grunnlag finnes i alle staters iboende rett til selvforsvar, i et mandat fra FNs sikkerhetsråd, eller i samtykke/invitasjon fra konfliktpartene eller et lands myndigheter.

Preventive angrep, forstått slik at det refererer seg til en generell trussel en eller annen gang i fremtiden, er ikke anerkjent i folkeretten, og anerkjennes heller ikke i langtidsplanen for Forsvaret.

CHANGEMAKER PROVOSERER

når de i aksjoner oppfordrer folk til å le av langtidsplanen for Forsvaret. Samtidig evner de ikke å forklare hva det er i innholdet folk skal le av. Arbeidet mot terror angår oss alle. Ikke bare spanjoler og amerikanere, men også oss nordmenn. Terroren er et stort problem, både som kilde til ufattelige tap av medmenneskers liv verden rundt, men også som kilde til daglig frykt blant vanlige mennesker. Å ikke ha verktøy som kan bekjempe dette ondet er en unnfallenhet vi ikke kan tillate oss. Heldigvis foregår arbeidet mot terror på mange områder, ikke først og fremst med bruk av militær makt. Vi må likevel ha tilgjengelig militære virkemidler vi kan benytte oss av hvis situasjonen tilsier det. Det er å ha slike virkemidler tilgjengelig langtidsplanen for Forsvaret blant annet handler om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer