Forsvarets langtidsplan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TALE HUNGNES,

leder i Changemaker, skriver i et innlegg i Dagbladet 22. mars at den nylig fremlagte langtidsplanen for Forsvaret betyr en nedprioritering av FN. Dette er ikke riktig. Langtidsplanen for det norske Forsvaret for de neste fire år, er innrettet etter hvordan vi hjemme i Norge skal sørge for best mulig sikkerhet for våre innbyggere. For Norge er det viktig at internasjonale sikkerhetsutfordringer finner sin løsning innenfor en bred internasjonal konsensus. I dette ligger det to ting. For det første en erkjennelse av at vår sikkerhet ikke er løsrevet fra resten av verden. For det andre en klar vektlegging av FN som et globalt og overordnet sikkerhetspolitisk fastpunkt.

Fra FNs side har det vært ønskelig at regionale organisasjoner som EU og NATO har påtatt seg større ansvar for den faktiske gjennomføringen av militære operasjoner, mens FN gir mandat og folkerettslig forankring. Denne arbeidsdelingen svekker ikke, men styrker FNs handlekraft. Det er altså ikke riktig som Changemaker antyder at det er et motsetningsforhold mellom operasjoner under ledelse av FN, og operasjoner som er FN- mandatert, men under ledelse av organisasjoner som NATO eller EU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer