DEBATT

Forsvarsdebatt på villspor

Vi må ikke lukke øynene for de sikkerhetspolitiske utfordringene vi står overfor.

USANNE PÅSTANDER: Norge er ikke ferd med å bli mer avhengig av Nato, skriver Øystein Bø. Bildet viser statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), da de tre ankom til NATO-toppmøtet i Warszawa. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
USANNE PÅSTANDER: Norge er ikke ferd med å bli mer avhengig av Nato, skriver Øystein Bø. Bildet viser statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), da de tre ankom til NATO-toppmøtet i Warszawa. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar i Dagbladet 6. august skriver John O. Egeland at «regjeringen vil investere i et offensivt forsvar som endrer sikkerhetspolitikken og gjør Norge mer avhengig av Nato». Egeland avslutter med å antyde at veien framover er «et mer nasjonalt og defensivt forsvar». Her er dessverre Egeland på ville veier.

La oss se dette i et forenklet historisk perspektiv. Norge vurderte en rekke allianser i tiden fram mot 2. verdenskrig, men valgte til slutt å stå alene. «Forutseende utenrikspolitikk» og nasjonalt forsvar skulle holde oss utenfor konflikten. Fasiten så vi 9. april 1940. Den ble dessverre en annen. Det var derfor i opplyst egeninteresse at Norge ble med og opprettet Nato i 1949. Vi kunne ikke ta sjansen på å stå alene en gang til.

Den sjansen kan vi heller ikke ta i dag. Trusselbildet er mer sammensatt og ustabilt enn det har vært på lang tid. I ei tid da vi trenger mer sikkerhetspolitisk samarbeid, vil altså Egeland at vi skal ha mindre. Norge er ikke ferd med å bli «mer avhengig av Nato». Vi opprettholder den innretningen forsvaret av Norge er bygd på. Det er den samlede effekten av det norske Forsvaret og vårt medlemskap i Nato som gir oss troverdig forsvarsevne. Dette har vært bærebjelkene i norsk sikkerhetspolitikk siden 1949 og videreføres i langtidsplanen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer