DEBATT

Debatt: Forsvaret

Forsvarsevne er mer enn Forsvaret

Utfordringene og truslene Norge og Nato står overfor kan ikke løses med militære midler alene.

SAMARBEIDER: Nato’s militære forsvarsevne er blitt stadig mer avhengig av sivile aktører for å drive militære operasjoner, skriver artikkelforfatteren. Her trener beredskapstroppen i politiet sammen med forsvaret og deres Bell-helikoptere på Ekebergsletta i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAMARBEIDER: Nato’s militære forsvarsevne er blitt stadig mer avhengig av sivile aktører for å drive militære operasjoner, skriver artikkelforfatteren. Her trener beredskapstroppen i politiet sammen med forsvaret og deres Bell-helikoptere på Ekebergsletta i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret er avhengig av støtte fra det sivile samfunn for å kunne forsvare landet vårt. De to prosentene av BNP som Nato forventer at vi bruker på forsvar, bør derfor også kunne innbefatte tiltak som bygger sivil motstandskraft og utholdenhet.

I DSB’s innspill til landmaktutredningen understrekes behovet for å legge et bredt risiko- og sårbarhetsbilde til grunn for videreutvikling av totalforsvaret.

Trusselbildet blir stadig mer sammensatt og uoversiktlig. Sivile og militære problemstillinger går over i hverandre. En motstander opptrer ikke nødvendigvis i uniform, men bruker et sett av ulike virkemidler for å teste eller svekke en motpart; dataangrep mot viktige sivile samfunnsfunksjoner, bevisst spredning av feilinformasjon eller påvirkning av politiske prosesser. Dette er trusler mot samfunnets interesser som ikke kan møtes med motmakt av den karakter som Forsvaret har i dag.

Dette utfordrer vår forståelse av begrepet forsvarsevne. På Nato-toppmøtet i Warszawa i juli i fjor ble det besluttet å bygge sterkere grad av motstandsdyktighet hos sivile myndigheter og foretak. Nato’s militære forsvarsevne er blitt stadig mer avhengig av sivile aktører for å drive militære operasjoner. Mye av logistikken som støtter opp under militære operasjoner er nå satt ut til kommersielle selskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer