DEBATT

Debatt: Forsvaret

Forsvarskompetanse under angrep

Uten ansatte med riktig kompetanse vil ikke teknologien og nye kampsystemer gi operativ effekt. 

BEKYMRET: Befalets Fellesorganisasjon (BFO) mener det gir grunn til bekymring at Forsvaret nå skal bli bedre gjennom å redusere utvikling av våre ledere.Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BEKYMRET: Befalets Fellesorganisasjon (BFO) mener det gir grunn til bekymring at Forsvaret nå skal bli bedre gjennom å redusere utvikling av våre ledere.Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er personellet og utdanningsinstitusjonene som bærer og videreutvikler kompetansen Forsvaret trenger. Uten ansatte med riktig kompetanse vil ikke teknologien og nye kampsystemer gi operativ effekt. Dette er en absolutt sannhet.

De viktigste elementene i militær utdanning er å utvikle forståelse for å gjennomføre dagens og morgendagens operasjoner innenfor de rammer som ligger i nasjonalt og internasjonalt lovverk, samt være i stand til å sikre trygg bruk av statens ytterste maktmiddel. I dette bildet er det avgjørende å utvikle militære ledere som har utviklet de riktige holdningene, verdiene og seg selv som leder. Dette gjøres i dag gjennom en utdanning som er praksisnær, med sterkt innslag av erfaring blant dem som tar utdanningen og i nær tilknytning til de enkelte forsvarsgrener. Denne praksisen har bevist sin kvalitet gjennom komplekse og krevende operasjoner de siste tiåra.

I langtidsplanen legges dette nå radikalt om. Forsvaret skal bli bedre gjennom å redusere utvikling av våre ledere. Det legges opp til kortere utdanningslengde, mer likhet i undervisningen og skoler som er fjernere fra praksisarenaen. I tillegg skal inntakene på krigsskolene ikke lengre basere seg på en veksel mellom dem med erfaring og inntak rett fra videregående skole. Alt dette skjer når vi vet at operasjonene i dag og i framtida vil bli mer dominert av høyteknologi og at kompleksiteten er økende. Dette bør bekymre flere enn oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer